NİYET ve İHLAS

Peygamber Efendimizin (sav) mübarek sözleri ve Kudsi Hadisler.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
fatmaana
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 199
Kayıt: 15 Eki 2006, 02:00

NİYET ve İHLAS

Mesaj gönderen fatmaana »

HADÎS-İ ŞERÎF:

Ömer İbni Hattab (radiyallahu anh) den rivayet edildiğine göre, Resûlüllah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:
"(Yapılan) bütün işler niyyetlere göredir, (kalblerdeki niyyetlerle değer kazanırlar); ve herkes için ancak niyyet ettiği şey vardır. O halde kimin hicreti (Bir yerden bir yere gidişi) Allah ve O'nun Resulü için ise, onun hicreti, Allah ve Resulü yolunda olmuştur. Kimin de hicreti dünya için ise ona ulaşır yahud bir kadın içinse onu nikâhlar. Böylece hicreti, hicret etmiş olduğu şeydedir (taşıdığı niyete göre işi değerlendirilir."


(Buharî. Müslim. Ebü Davud. Tirmizî. Nesâî.)

Bu hadîs-i şerîf sahîhdir ve sahih olduğunda ittifak vardır. Aynı zamanda hadîsin derecesinin büyüklüğü ve yüksekliği üzerinde alimler görüş birliğine varmışlardır; çünkü islâmın temelini teşkil eden hadîslerden birisidir bu...

Fudayl ibni İyad (radiyallahu anh):
"İnsanlar için hayırlı işi terk etmek riyâdır; insanlar için amel etmek şirktir. İhlâs, bunların her ikisinden de Allah'ın seni kurtarmasıdır." demiştir.



NİYET ve İHLAS

Haris El-Muhâsibî (radiyallahu anh) şöyle, demiştir:
"Sadık o kimsedir ki, kendi kalbinin düzelmesi için; insanların kalblerinde olan tüm değerinin kalblerinden çıkışında bir sakınca görmez, yapmış olduğu güzel işlerden bir zerre miktarını dahi insanların bilmesini sevmez ve kötü işlerini de insanların bilmesini asla çirkin görmez."


Huzeyfe El-Mar'aşî (radiyallahu anh) şöyle demiştir:
"İhlâs, kulun gizli ve aşikâr hallerde işlerinin eşit olmasıdır!"


Sehl ibni Abdillah Et-Tüsterî (radiyallahu anh) şöyle demiştir:
"Akıllılar, İhlasın açıklanmasına baktılar da, şundan başkasını bulamadılar: İnsanın gizli ve aşikâr hallerinde sükûn ve hareketinin Allah için olmasıdır ve buna dünya ve nefis arzusunu karıştırmamaktır."


Ebu Ali Ed-Dekkak (radiyallahu anh) şöyle demiştir:
"İhlâs, insanların yorumlarından kendini uzak tutmaktır; sıdk ise, nefse uymaktan temizlenmektir. İhlâs sahibinde riya yoktur; sadık kimsede de gururlanma yoktur."


Zü'n-Nûni Mısrî (radiyallahu anh) şöyle demiştir:
"Üç şey ihlâs alâmetlerindendir: İnsanlardan olacak övme ve yermeyi eşit tutmak; yapılan işlerde, işleri görmeyi unutmak ve işin sevabını ahirette gerekli bulmak..."


Sehlü't-Tüsterî (radiyallahu anh) şöyle demiştir:
"Kendi nefsini yahud başkasını yağlayan bir kul, sıdkın kokusunu koklayamaz."


Ebû'l-Kasim El-Kuşeyrî (radiyallahu anh) şöyle demiştir:
"İhlâs, ibadeti, sırf Allah Tealâ'nın hakkı olmak maksadıyla yapmaktır. Bu da, bir yaratığa gösterişte bulunmaksızın yahud insanlarca iyi olan bir şeyi beklemeksizin yahud onlardan herhangi bir övgüyü sevmeksizin yahud Allah Tealâ'ya yaklaşmaktan başka herhangi bir mânâ taşımaksızın yapılan ibâdetle Allah Tealâ'ya yaklaşmayı murad etmektir."
[url=http://www.muhammedinur.com][img]http://www.muhammedinur.com/photos/galleries/mesajresimleri/ftm11fh9.gif[/img][/url]
Cevapla

“►Hadis-i Şerifeler◄” sayfasına dön