Evvabin Namazı

İslamiyet'de İ'tikad, İbâdet, Ahlâk, İtâat Hükümleri.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
MBurak
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 415
Kayıt: 12 Ağu 2007, 02:00

Evvabin Namazı

Mesaj gönderen MBurak »

Akşam namazının sünnetinden sonra kılınan altı rekâtlık gayr-i müekked namaz. Evvâb, faal vezninde ism-i fâildir, günâhları terk ve hayırlı işler yapmak sûretiyle Allah'a dönen demektir. Çoğulu Evvâbin'dir. Evvâbin namazı, Allah'a çok itaat edenlerin namazı demektir. Ashab-ı kirâmdan Zeyd b. Erkâm, kuşluk vakti birtakım insanların namaz kıldıklarını görmüş de; "Bu adamlar pek âlâ bilir ki, bu saatten başka zamanda namaz kılmak, daha faziletlidir. Çünkü Resulullah (s.a.s.), "Evvâbin namazı, sıcaktan deve yavrularının ayakları yandığı zaman kılınır" buyurmuştur" (Müslim, Salât, 19).

Zeyd b. Erkâm, başka bir rivâyetinde şöyle demiştir: "Resulullah (s.a.s.) Kûba'lıların yanına gitti. Vardığında, onlar namaz kılıyordu. Allah elçisi, onlara, 'Evvâbin namazı, sıcaktan deve yavrularının ayakları yandığı zamandır' buyurdu" (A. Davudoğlu, Sahih-i Müslim Tercümesi ve Şerhi IV, 2132).

Bu hadislerde, namazın kaç rekât kılınacağı belirtilmemiştir. İslâm âlimleri, sıcağın yükseldiği bu vaktin, kuşluk namazı için en elverişli ve faziletli olduğunu söylemişlerdir. Çünkü kuşluk namazının vakti, günün evveli olup, daha erken saatlerde de kılınabilmektedir.

Hz. Sevbân'dan nakledilen şu hadis de, evvâbin namazının önemini belirtir: "Allah Rasûlü, günün yarısından sonra namaz kılmayı severdi. Hz. Âişe, Ya Resulullah, sen bu saatte de mi namaz kılmayı seviyorsun? dedi. Resulullah (s.a.s.): "Bu saatte gök kapıları açılır ve Hak Teâla hazretleri, bu saatte kullarına rahmetle bakar. Bu namaz Âdem, Nuh, İbrahim ve İsâ'nın devam ettikleri bir namazdır" buyurdular (el-Askalânî, Bulûgu'l Merâm, Terc. A. Davudoğlu, II, 48). Evvâbin namazının dört rekât olduğuna dâir çeşitli hadisler nakledilmiştir. Akşam namazından sonra ve altı rekât kılındığına dâir hadisler de nakledilir ve bunların uygulamada daha yaygın olduğu bilinmektedir (Tirmizî, Salat, 32 1) .

Akşam namazının sünnetinden sonra iki ilâ altı rekat arasında kılınan nafile namaza da "evvâbin" denilmiştir. Hz. Peygamber, akşam namazından sonra altı rekat nâfile namaz kılanın evvâbinden (günah işleyip, arkasından hemen tövbe eden kimselerden) sayılacağını bildirmiş ve arkasından da şu ayeti okumuştur: "Rabbiniz, içinizden geçenleri çok iyi bilir. Eğer salih kimseler olursanız, şüphesiz Allah tövbe edenleri affedicidir" (el-İsrâ, 17/25; bk. İbn Kesir, Tefsir, İstanbul 1985, V, 64, 65; Şürünbülâli, Şerhu Nüri'l-İzah, İstanbul 1984. s.74)
Kullanıcı avatarı
senim
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 106
Kayıt: 21 Şub 2008, 02:00

Mesaj gönderen senim »

Teşekkür Ederim Burak,

Çok ihtiyacım olan uyarılardandı bu.
Ancak ben bu kuşluk namazı ve akşam namazı sonrası namazların vaktini özelliklerini ve miktarlarını tam anlamış değilim.

Sanırım daha çok bilgiye ihtiyacım var.

Bir de RABBİMİZ o bilgilerle amel etmeyi nasip etsin inşaALLAH...

Amin Amin Amin...

Selam ve Dua ile...
[img]http://www.muhammedinur.com/resimler/senim.jpg[/img]
Kullanıcı avatarı
MBurak
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 415
Kayıt: 12 Ağu 2007, 02:00

Mesaj gönderen MBurak »

Şer’i gece-gündüz ve seher vakti

Şer'i Gece = akşam vakti [güneşin batış vakti] ile imsak vakti arasıdır.

Şer'i Gündüz = imsak vakti ile akşam vakti arasıdır.

Gece Yarısı = akşam vakti ile imsak vaktinin ortasıdır.

Gecenin ilk üçte biri = akşamla imsak vaktinin arasındaki vakit üçe bölününce, ilk kısmıdır.

Gecenin son altıda biri = akşamla imsak vaktinin arasındaki vakit altıya bölününce, son kısmıdır.

Seher Vakti =Seher vakti gecenin son altıda biridir. Yani güneşin batışından imsak vaktine kadar olan zamanın son altı da biridir. Mesela akşam 17.30da, imsak da 5.30da oluyorsa, gecenin tamamı 12 saat demektir. Bunun altıda biri 2 saat eder. 5.30dan çıkarılınca 3.30 kalır. Saat 3.30dan saat 5.30a kadar seher vakti demektir. Yaz ve kış bu vakit azalıp çoğalır.

Kuşluk vakti = Kuşluk vakti, şer’i gündüzün dörtte biri geçtikten sonra başlar, zeval [İstiva] vaktine kadar devam eder. Yani imsak vaktine bu dörtte birlik zaman ilave edilince, kuşluk vakti başlar. Mesela 21 Aralıkta İstanbul’da imsak 5.31dir. Akşam ise 16.44te oluyor. Böylece şer’i gündüz 11 saat 13 dakika olup, bunun dörtte biri 2 saat 48 dakikadır. Bu imsak vaktine ilave edilince 5.31+2.48= 8.19 bulunur. Şu halde, kuşluk bu vakitte başlıyor demektir. Bu da aşağı yukarı işrak vakti ile aynıdır. Çünkü o gün işrak vakti 8.13tür. Kuşluk namazı, bu vakitten öğleye yirmi dakika kalıncaya kadar kılınır.
Kullanıcı avatarı
MBurak
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 415
Kayıt: 12 Ağu 2007, 02:00

Mesaj gönderen MBurak »

Bir de Senim kardeşim şöyle bir mevzu da bahis Aziz Mahmud Hüdayi(k.s)'nin (ALLAH CAN'ına Rahmet eylesin, sırları aziz olsun) CAMİ’UL FAZAİL VE KAMİLİR-REZAİL eserinin ameller bölümünün Namazın faziletleri kısmında

Namazın Faziletleri:

Temizliğin altı derecesi vardır.
Namaz kılacak kimsenin azalarını, elbiselerini ve bulunduğu yeri her türlü pislikten temizlemesi.
Kötü huy ve sıfatlardan temizlenmek.
Nefis kötü ahlaktan uzak tutmak.
Kalbi kötü isteklerin kederlerinden arıtmak.
Ruhu cehalet ve ayıplarından kurtarmak.
Sırrı masivadan uzaklaştırmak.
Bu temizlik mertebesi nebilerin, kâmil velilerin ve onların yolunda giden Salihlerin temizliğidir.




Farz namazların fazileti hususunda Efendimizin (sav) şöyle buyurur:

“Allah Teala’nın insanlara farz kıldığı şeylerden kendi katında tevhidden sonra en sevimli olanı namazdır. Eğer Allah Teala katında namazdan daha efdal bir ibadet olsaydı, melekler onunla ibadet ederlerdi. Hâlbuki meleklerin kimisi rükûda, kimisi secdede, kimisi kuû ddadır.”

Teravih namazı; sünnet olup yirmi rekâttır. Ramazan ayında yatsı namazını müteakip kılınır.
Efendimiz (sav): “Allah Teala size Ramazan gecesi namazın sünnet kılmıştır.” Buyurarak sünnet ve Allah rızasının sebep olduğunu belirtmiştir.
Teheccüd namazı, geceleyin bir miktar uyuduktan sonra kılınır. Uyumadan kılınan namaz teheccüd olmaz. Teheccüdün en güzel şekli önce iki rekât tahiyyetül-vudü kılınır. Bu iki rekâtın ikisinde Fatiha’dan sonra Nisa suresinin 64. Ayeti ikincisinde yine Nisa suresinin 110. Ayeti okunur. (kanaatimce bunlar zevktir, illa ki böyle olacak diye bir ritüel söz konusu olamaz diye düşünüyorum) Sonra ilkinde Ayet el kürsü ikincisinde Amenerrasulü okunan iki rekât namaz daha kılınır. Sonra da ikişer rekât olmak üzere on iki rekâta tamamlanır. Teheccüd sekiz rekât kılınabileceği gibi yirmi, otuz, kırk, elli, rekâta kadar kılınabilir.

Teheccüd namazını adab ve erkâna riayet ederek kılana Allah Teala beşi dünyada, dördü ahirette olmak üzere dokuz ikramda bulunacaktır. Dünyadakiler, afetlerden korumak, kıldığı namazın eserinin yüzde görülme, salih kulların muhabbetine nail olmak, sadır olması ve iffet duygusudur. Ahirettekiler ise yüz aklığı, hesap kolaylığı, sıratı rahat geçmek, kitabın sağ elden verilmesi gibidir.
İşrak namazı, iki rekâttır. Güneş iki mızrak yükseldikten sonra kılınır. Efendimizin (sav) “Bir kimse” sabah namazını cemaatle kıldıktan sonra oturup güneş doğuncaya kadar zikir ile meşgul olsa, güneş doğuncaya kadar iki rekat namaz kılsa bir nafile hac ve umre sevabına nail olur.” buyuruyor.
Güneş doğarken, müstehab olan zikrullahtır. Çünkü bu değerli vakitte zikrullaha devam etmenin nefislerde büyük bir tesiri vardır.
Kuşluk namazı iki veya dört rekâttan on iki rekâta kadar kılınabilir. Kuşluk vaktinde dört rekât ile Allah Teala’ya hatırlayan kişinin o günün akşamına kadar mekruhlardan uzaklaştıracağı rivayet edilir.
Evvabin namazı, altı rekâttır. Akşamla yatsı arasında kılınır.

Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur. “ Bir kimse akşam namazından sonra hiç konuşmadan altı rekât namaz kılarsa, o namaz on iki yıllık ibadete denk olur.” Bu namaza evvabin namazı diyoruz işte!

Ayrıca duanıza can-ı gönülden amin diyorum kardeşim!
Cenab-ı HAKK inşallah bizi efendimizin sünneti üzerine olanlardan eyler!
"İZ"inden ayırmasın rabb'ül alemin


Selam Muhabbet ve Dua ile
Kullanıcı avatarı
senim
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 106
Kayıt: 21 Şub 2008, 02:00

Mesaj gönderen senim »

Teşekkür ederim

Çok güzel oldu bu,

ALLAH sizden siz ALLAH tan razı olun inşaALLAH...

Selam ve Dua ile...
[img]http://www.muhammedinur.com/resimler/senim.jpg[/img]
Cevapla

“►Fıkıh ~ İlmihal ~ Hukuk ~ Akaid◄” sayfasına dön