MissVÂk KOKusu..

Cevapla
Kullanıcı avatarı
kulihvani
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 12888
Kayıt: 02 Eki 2006, 02:00

MissVÂk KOKusu..

Mesaj gönderen kulihvani »

Resim MİSsVÂK KoKusu..

Medineye ilk indiğimizde otel önünde yemyeşil ufacık yapraklı dallardan kesip uzatan: “Haci! Haci! Sivâk! Misvâk! Erâk!” diyen sırım gibi kupkuru yüzlü satıcıları hatırlıyorum. Erâk Ağacı meyve de vermezmiş meğer..
Sivâk, misvakla eş anlamlı olup Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem hadis-i şeriflerinde daha çok bu kelimeyi kullanmıştır. Çoğulu "esvike" dir.
Hemen alıp soymadan tazece çiğnediğim de ağzımda buruk ve hoş bir süt kokusu duydum. Ferahlık verdi.. hep çiğnedim gece boyu..

Biliriz ki Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ağız kokusu ve diş temizliği konusunda çok hassastır.
Hanefî Mezhebinde misvakla dişleri temizlenmesi abdestin sünnetlerinden, Şâfiî Mezhebinde ise namazın sünnetlerindendir ve bundan dolayı Mescidi Haramda saf tutulmuşken dişlerini isvâklayanlar görürsünüz çokça ve bu kimseler Şâfiîdirler.


Müteddib, Mutezekkâ, Muteayyib ve Mutahhar olan Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimizin tertemizliği her husus gibi ağız ve diş konusunda da önemliydi.


Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Şüphesiz, Allah temizdir, temizliği sever" buyurmuştur.
(Tirmizî, Edeb, 41)

Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Misvaka devam ediniz." buyurmuştur.
(İmam Mâlik, Muvatta)

Yatmadan önce, uykudan kalkınca, abdest alırken, namaza dururken, Kur'ân-ı Kerim okurken ve ağız kokusu olmasın diye misvâk kullanmış ve bizim de kullanmamızı emretmiştir.

Resim--- Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Dört şey geçmiş peygamberlerin sünnetlerindendir. Haya duygusu, kokulanmak, diş temizliği ve nikâh" buyurmuştur.
(Tirmizî, Nikâh,1; Ahmed b. Hanbel, V, 421)

Resim---Aişe radıyallahu anha validemiz: "Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in sabah veya gece ne zaman kalkarsa misvak kullanırdı." demiştir.
(İ. Ahmed, Müsme, Ebu Davud)

Resim--- Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Misvak kullanınız. Şüphesiz misvak ağız için temizleyicidir" buyurmuştur.
(Buhâri, Savm, 27; Nesai, Tahâre, 4; İbn Mâce, Tahâre, 7; Dârimi, Vüdû,19).

Resim--- Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Misvak kullanmak ağız temizliği ve Cenab-ı Allah'ın rızasını (getirir)."
(İ.Ahmed; Nesai; Buharî)

Resim---Dişleri sapsararı halde huzuruna çıkan bazı sahabilere: "Hayret doğrusu nasıl oluyor da sararmış dişlerle dolaşıp duruyorsunuz. Dişlerinizi misvakla temizleyiniz" buyurmuştur.
(Ahmed b. Hanbel, I, 214)

Resim--- Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in gece misvağı yanında olmaksızın yatmadığı, sabah kalkar kalkmaz ilk işinin dişlerin temizlemek olduğu bildirilmiştir.
(Ebû Dâvud Tahâre, 30; Ahmed b. Hanbel, I, 373; Dârimî, Salât, 165)

Resim--- Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Ümmetim için meşakkat olmasaydı her abdestle beraber misvağı emrederdim."
(İmam Mâlik, Muvatta; Nesaî; İ. Ahmed, Müsned; Buharî)

Resim--- Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Eğer ümmetime ağır gelmeyecek olsaydı, onlara her namazda misvak kullanmalarını emrederdim" buyurmuştur.
(Buhârî, Cum'a, 8, Temennî, 9, Savm, 27; Müslim, Tahâre, 42; Ebû Dâvud, Tahâre, 25; Tirmizî Tahâre, 18; Nesai, Tahâre, 6, Mevâkit, 20; İbn Mâce, Tahâre, 7; Ahmed b. Hanbel, I, 80, 120, II, 245, 250, 259, 287, 399, 400, 429, 433, 460, 509, 517, 531, IV,114, 116, V, 193, 410, VI, 325, 329).

Resim--- Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Misvak kullanarak kılınan namazın, misvaksız namaza üstünlüğü yetmiş kattır"
(Âişe radiyallahu anha'dan; Ahmed b. Hanbel, Müsned, VI, 272).

Resim--- Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Eğer ümmetime ağır gelmeyecek olsaydı, onlara her namazda misvak kullanmalarını emrederdim"
(Buhârî, Cum'a, 8, Temennî, 9, Savm, 27; Müslim, Tahâre, 42; Ebû Dâvud, Tahâre, 25; Tirmizî Tahâre, 18; Nesai, Tahâre, 6, Mevâkit, 20; İbn Mâce, Tahâre, 7; Ahmed b. Hanbel, I, 80, 120, II, 245, 250, 259, 287, 399, 400, 429, 433, 460, 509, 517, 531, IV,114, 116, V, 193, 410, VI, 325, 329).

Resim---İbn Abbas radiyallahu anhu: "Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem gecenin sonuna doğru kalktı. Dışarı çıktı, gökyüzüne baktı, sonra Âl-i İmrân Sûresi'nin şu iki âyetini okudu: "Göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ile gündüzün değişmesinde akıl sahipleri için şüphesiz deliller vardır. Onlar, ayakta iken, otururken, yanları üzere yatarken, Allah'ı zikrederler. Göklerin ve yerin yaratılışını düşünürler ve Şöyle derler: Rabbimiz! sen bunu boş yere yaratmadın. Seni tesbih ve tenzih ederiz. Bizi cehennem ateşinden koru" (Âlu İmrân, 3/190-191). Sonra eve döndü. Dişlerini misvakladı ve abdest aldı. Ayağa kalkarak namaz kıldı, sonra yanüstü yattı. Sonra yeniden kalkarak dışarı çıktı, gökyüzüne bakarak, aynı âyetleri tekrar okudu, sonra dönerek yine dişlerini misvakla temizledi, abdest aldı, sonra kalktı ve namaz kıldı" demiştir.
(Müslim, Tahâre, 47, MüŞâfirin, 183,191; Ebû Dâvud, Tahâre, 30; Ahmed b. Hanbel, I, 275, 350, V, 312).

Resim---Aişe radıyallahu anha validemiz-(Telhisen-kısaltarak)-: “Allah'ın benim üzerimde bir nimetidir ki Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem benim evimde vefat etti. Vefatının son zamanlarına doğru Abdurrahman bizim eve geldi. Elinde de misvak vardı. Ben ise Efendimiz'e yaslanmıştım. Baktım ki ona (Abdurrahman'ın elindeki misvağa) doğru bakıyor. Bildim muhakkak ki o misvağı çok seviyor. Dedim ki onu alayım mı (Ya Rasulullah). Başıyla işaret etti: (Evet manasında). Onu aldım baktım ki mübarek ağızlarına sert gelecek. Dedim ki onu yumuşatayım mı? Rasulullah başıyla işaret etti. (evet manasında). Onu yumuşattım. Yanında (bir kapta) su vardı. Elini o suya daldırıp yüzünü siliyor. "La ilâhe illallah" diyordu. İşte bu ölüm sarhoşluğuydu. Sonra elini nasbetti (kaldırdı). “Refikul âlaya doğru!” diyordu, tâ ki nefsi kabz olundu (Vefat etti) ve eli (yere) indi.” buyurmuştur.
(Fethul Bari 7. cild, Hadis no 4449, Kahire veya Tuhfetü'n Nüsak 50-51-52. Bu konuda bunu teyid eden bir çok rivayet vardır.)

Buyurulan Ana gerçek, ağzın temizliğidir.
O gün için en uygunu erâk ağacı dallarıydı bu gün için misvâk yoksa, İslâmî ölçülere uygun olarak hazırlanmış fırça ve diş macunu veya sabunla, bu da bulunamadığı takdirde parmaklarla oğuşturmak suretiyle ve suyla temizlemek gerekmektedir Sünnet-i Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem budur..
Resim
Cevapla

“Divanında Muhammedi Tasavvuf” sayfasına dön