HAYREDDİN TOKADÎ HAZRETLERİ (ks)

Alt Forumda kotegarize edilmeyen diğer Hakk Dostları.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
kulihvani
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 12868
Kayıt: 02 Eki 2006, 02:00

HAYREDDİN TOKADÎ HAZRETLERİ (ks)

Mesaj gönderen kulihvani »

Resim

HAYREDDİN TOKADÎ HAZRETLERİ (ks)

(d.? / ö.1533)

Hayreddin Tokâdî Hazretleri, Halvetiyye silsilenamelerinde, Allah Rasulü (s.a.v.)'nden itibaren tarikat zincirinin yirmi sekizinci halkasında yer alır. Bu zat hakkında kaynaklarda fazla bilgi yoktur.
Ancak mürşidi Çelebi Halife Cemaleddîn-i Halveti Hazretleri'nin Amasya'da doğduğu ve medrese tahsilini tamamladıktan sonra Halvetiyye şeyhlerinden Tâhirzâde Tokâdî Hazretleri'ne intisap ettiği bilinmektedir.
Onun vefatıyla Bahâeddin-i Erzincânî Hazretleri'ne yeniden intisap etmiş, sülûkünu tamamlayarak hilafet almıştır.
Sırasıyla Tokat, daha sonra Amasya'da irşad hizmetine devam ederken, Amasya'da o sırada vali bulunan II. Beyazıd ile tanışarak dostluk kurmuşlardı.
Bu dostluk, II. Beyazıd'in padişah olmasından sonra, Sadrazam Koca Mustafa Paşa aracılığı ile İstanbul'a alınarak orada da devam ettirilmiştir.
Hayreddin-i Tokâdî Hazretleri'nin, Çelebi Halife Cemaleddin-i Halvetî Hazretleri'ne Tokat'ta iken intisap ettiği talebeliğini Amasya'da devam ettirdiği, daha sonra da mürşidinin emri üzerine İstanbul'a geldiği anlaşılmaktadır.
Nitekim sonraları halifesi, halefi ve damadı olan Merzifonlu Yusuf Sinan (Sümbül) Efendi Hazretleri de, Amasya'da kendisine intisap eden ve İstanbul'a geldikten sonra mürşidinin emriyle oraya gelenlerden biridir.

Resim

İstanbul'da bugün de "Sümbül Efendi" olarak bilinen dergâha yerleştirilen Şeyh Hazretleri, irşad hizmetlerini on yıla yakın bir süre bu dergâhta sürdürmüştür.
Sultan II. Bayezid'in şeyh Hazretleri'ni zaman zaman bu dergâhta ziyaret edip halvete girdikleri bilinmekledir.
Hayreddin Tokadı Hazretleri, işte bu dergâhta ve bu zat tarafından yetiştirilmiştir.

Resim

Çelebi Halife Cemaleddin Halveti Hazretleri'nin irfan ve marifet ocağı olan bu tekkesinde birçok hakikat ehli yetişmiştir
.

Bunlar arasında özellikle şu sekiz zat onun irfan feyzini geniş çevrelere yaymışlardır:

Halvetiyye Tarikat’ının Sümbüliyye şubesinin piri Şeyh Yusuf Sinan(Sümbül) Efendi
Şeyh İdris Kesînu’l-Mürîd Hazretleri
Aksaraylı Şeyh Cemal Efendi Hazretleri
Şeyh Kasım bin Muhammed el-Cemâlî el-İstanbulî Hazretleri
Alâeddin-İ Uşşâkî Hazretleri
Şeyh Hayreddin-i Tokadı Hazretleri
Şeyh Cemşâh-ı Karamanı Hazretleri
Şeyh Sinan Erdebîlî Hazretleri.


Resim

Bu zatlardan her biri değişik bölgelerde irşad hizmetiyle meşgul olmuşlardır.
Hayreddin Tokâdî Hazretleri de mürşidi çelebi Halife Cemaleddin Halveti Hazretleri'nce Bolu'da bu göreve tayin edilmiştir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi Tokâdî Hazretleri hakkında kaynaklarda fazla bilgi yoktur.
Onun bu derece yüksek bir makama ulaştığına, o asrın önde gelen âlimlerinden Şeyh Şa'bân-ı Veli Hazretleri'ni yetiştirmiş olmasından anlayabiliriz.
Hayreddin-i Tokadı Hazretleri hakkındaki bilgilerin çoğu Şeyh Şa'ban-ı Veli Hazretleri hakkında yazılan menkıbelerde ve onunla ilgili olarak yapılan araştırmalara dayanır.
Mehmed Hulvî'nin Lemezat'ta bahsettiği Tokâdî Hayreddin Efendi ile Şeyh Hayreddin-i Tokâdî Hazretleri'nin birbirine karıştırıldığı görülmektedir.
Hulvî'nin bahsettiği Tokâdî Hayreddin Efendi, Şeyh Hayreddin-i Tokâdî Hazretleri'nden hayli zaman sonra Bursa'da ilim meclislerinde görülmüş.
Bu zat Muradiye medreselerinde müderrislik yapmış, ilim yönü daha ağır basan, bunun yanında da keşif ve keramet sahibi âlim bir zat olduğu anlaşılmaktadır.
Şeyh Hayreddin-i Tokâdî Hazretleri ise manevî yönü ağır basan bir zat olarak bilinmektedir.
Hayreddin-i Tokâdî Hazretleri'nin, Bolu'da geçen irşad hayatının mühleti hakkında bir bilgiye sahip değiliz.
İlk dergâhın İmaret Camii yanında olduğu kaynaklarda kaydedilmiştir. İmaret Camii'nin halen şehir merkezinde bulunan ve aynı adı taşıyan cami olduğu veya şimdiki türbesinin bulunduğu yerde aynı ada sahip bir caminin bulunduğu hakkında kesin bir bilgi elde etmiş değiliz.
Hayreddin-i Tokadı Hazretleri, mürîdlerinden Şeyh Şa'ban-ı Velî Hazretleri'ne, 937 (m.1530-31) yılında hilafet vererek Kastamonu'ya uğurlamıştır.
Kendisi bu tarihten sonra üç yıl kadar daha irşad hizmetine devam etmiş. Hicri 940 (m.1533) yılında vefat etmiştir.


ŞEYH HAYREDDİN TOKÂDÎ HZ.

Altun Silsilede 34. sırada yer alır.
Efendisi Çelebi Halife diye meşhur Cemaleddini Halvetî Hz'i İstanbul Aksaray'da doğdu. İyi bir medrese tahsili gördü.
Manevi bir işaret ve haz ile yollara düştü. Azerbaycan’ın Bakü şehrine Seyyid Yahya Şirvani Hz’nin yanına gittiyse de ancak cenazesine yetişebildi.
Oradan O’nun halefi Pir Muhammed Erzincani k.s. ile Erzincan’a geldi.
Bir süre sonra Efendisi tarafından Amasya’ya icazetle vazifeli gönderilen Cemaleddin Efendi, burada uzun zaman irşadda bulundu.
Bu sıralarda kendisinden el alan Dede Ömer Aladdini Karamani k.s. ve O’nun halefi Muhammed Bahauddini Erzincani Hz’i bu dönemde tarikatın Anadolu kolunu oluşturup bu kol Hayreddini Tokadî Hz’de birleşmiştir.
Cemaleddin Efendi, Amasya’da Şehzadeliği döneminden tanıdığı II.Beyazıd ve Sadrazamı Koca Mustafa Paşa’nın daveti üzerine İstanbul’a geldi.
Böylece Halvetî usulü İstanbul’a ilk defa gelmiş oldu.
Şimdiki Sümbül Efendi Külliyesinin bulunduğu yerde irşad hizmetlerine başladı.
Başta II.Beyazıd olmak üzere devlet büyükleri de burada Halvete girdiler. Hayrettin Tokadî Sümbül Sinan ve emsali zâtlar bu mubarek mekanda yetişmişlerdir.
Cemaliyye, Sümbülüyye, Assaliyye, Bahşiyye ve Şabaniyye Kolları buradan ayrılır.
Cemaleddini Halvetî’nin vefatıyla Tokat’a vazifeli giden Hayreddin Tokadî Hazretleri Muhammed Bahauddini Erzincani'den de vazifeyi devr alarak Buradan da irşadla vazifeli olarak Bolu’ya gönderildi.
Burada uzun yıllar irşada devam etti.
Şeyh Hayreddin Tokadî Hz’i kendini gizlemiş, halktan uzak yaşamıştır.
O’nun ne derece büyük bir makama ulaştığını Hz Pîr Şeyh Şabanı Veli Hazretlerini yetiştirmiş olmasından anlayabiliriz.
Mîladi 1533 (H.940) yılında Bolu’da vefat eden Şeyh Hayreddin Tokadî Hazretlerinin Türbesi Bolu’nun İstanbul girişinde bir tepenin üzerindedir.


Tasavvuf kaynaklarına göre 1535'te vefat ettiği kaydedilen Tokadî Hayreddin Türbesi Bolu'nun 13 km batısında Elmalık Köyü sınırları içinde bir tepe üzerindedir.
Her gün birçok ziyaretçi tarafından ziyaret edilen türbe ve çevresi her türden asırlık ağaçlarla kaplı doğal bir güzelliğe de sahiptir.
Türbe, çeşitli türden asırlık ağaçların gölgeleri ile örtülü bir tepe üzerinde bulunmaktadır.


Şeyh Şaban-ı Veli’inin intisabı:

Küçük yaşta anne ve babasını kaybeden Şeyh Şaban-ı Veli’yi hayırsever bir kadın yanına alarak evlat edinmiş onun eğitimiyle ilgilenmiştir.
Mahalle mektebinden sonra İstanbul’a eğitime giden Şeyh Şaban burada iyi bir medrese eğitimi görür.
Buna rağmen büyük bir arayış içindedir ve bu arayış sırasında bir gün rüyasında “Sılaya dön, kurtuluş oradadır” diyen bir ses duyar.
Ertesi gün birkaç molla ile yola çıkan Şeyh Şaban Bolu’ya geldiklerinde övgüsünü çok duyduğu Hayrettin Tokadî’nin yanına gitmek ister.
Gece Hayrettin Tokadî’nin dergahının yanında konaklarken, zikir sesleri işitirler.
Diğer mollalar zikir yapılan yere gitmek isterler Şeyh Şaban zikirin zincir olduğunu, bağlayıcı olduğunu, bağlanabileceğini söyler.
Mollalar ısrar edince zikir yapılan yere giderler.
Zikir bitince diğer mollalar dergahtan ayrılırken Şeyh Şaban ayrılmaz geceyi orada geçirir.
Ertesi gün Hayrettin Tokadî’nin elini öperek dergaha girer ve 12 yıl dergahta hem eğitim görür hem hizmet eder.
Şeyh Şaban’ın Halveti tarikatın bir üyesi olması sonradan kendi kolunu oluşturmasının başlangıcı bu efsane ile anlatılır


Resim

Tokadî Hayreddin Hz., Tasavvuf kaynaklarının belirttiğine göre Hicri 940, Miladi 1535 tarihinde vefat etmiştir. Halvetiye Şeyhi olup, Kastamonu’da bulunan Şeyn Şaban-ı Veli Hz.’nin müridi olarak bilinir. Kısaca, İnsan-ı Kamil’lerdendir. (alıntı derlemesidir.)


Hakk Dostu Doktor EMİN ACAR ın HİZMETLERİ:

Resim

Derlenen bu bilgiler yanında,
Bolu’da bulunduğum yıllarda kendisini tanıma fırsatı bulduğum Değerli Hakk Dostu Doktor Emin Acar Ağabeyimin bu Büyük Kâmil-i Mürşid Hayreddin Tokadî (s) Hazretleri Türbe ve Çevre düzenlemesine Bolu'da Hastahâne Başhekimliği döneminde başlayan yıllarca ve halen süren kıymetli hizmetlerine şâhid oldum.
Kendisi ile yaz aylarında gece gündüz kaldığı Türbe Evinde hiç yatmadan sabahlayan sohbetlerine katıldım zevkler ettik.
Allah Dostlarına Dost olup Hasbî Hizmetin semerlerini görmek mutluluğunu paylaştım.
Her akşam Ateşten hiç inmeyen koca AŞ Kazanında pişen Aşure Aşının tadından her gelenini nasibini almasını hep düşünmüşümdür.
Mistik duruşu, derunî izahı ve engin öğreti kabiliyetiyle hep takdir ettiğim Emin Acar Abimize RABBımızdan hayr dolu ömür ve Muhammedî Hasbî Hizmetler dileriz…
Resim
Kullanıcı avatarı
kulihvani
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 12868
Kayıt: 02 Eki 2006, 02:00

Mesaj gönderen kulihvani »

kulihvani yazdı:


Aziz canımız Somuncu Babamız (ks)ın Muhammedi Melâmet ocağının Aşk Ateşi Hacı Bayram Velî (ks) mizi ziyaret ettik illaedep ve kul canlarla.

Tesbih satan bir yaşlıya Dr. Emin Acar Ağabeyimi sorduk.
Tezgâhı bıraktı koştu göstermeye :“Pazar kapalıdır, ama hayret kapısı açık!” dedi..

En son 6 yıl önce güller ve bülbüller şehrim Bolu’nun ormanlık dağlarındaki Hayreddin Tokadî (ks) Hazretlerinin Türbesindeki kendi mekanında buluşmuştuk Emin Hocamla..
Her gelenin getirdiği ne varsa içine atılıp hep kaynayan Koca kazanla, her gelenin bir tas içtiği Aşure Aşının ateşi sıcaklığında sohbetler etmiş de sabahlamıştık..

Bir Cuma gecesinde Tokadî Mescidindeki o muhteşem halak-yı zikirde el ele gönül gönüle coşmuştuk..

Zaman döndü dolaştı yine buluştuk.
Hızla geçenleri yâdettik : “Sanal âlemde Muhammedi hizmete devamınızda daima duacınızım!” buyurdu.
Ayrılırken uzun ve harika bir dua etti.
O mütevazi mekanda bulunan 72 millet ile BİZ de :
“Âmin!” dedik.

Resim

Kul can resmimizi çekti..

Ümmet-i Muhammedin sıkıntı stresi içinde olduğunu söyledi.
Zâten kendisi maddî manevî Ruh sağlığı ve asabiye dokturu idi.
Bolu Hastahânesi Başhekimliği hiç unutulmamıştır o illerde..
Millet vekilliği yapmış, Hacı Bayram Camisi çevre düzenlenmesi, Hayreddin Tokadi Türbesi çevre tanzimi vs. konularında büyük hizmetleri olmuştu.
Hakk (cc) rızası için halkın aklı ve nakil hatlıkları doktorluğu aynen devam etmekteydi..

Sadece Muhammedi şuuru içeren ve hâlende yaşamakta olduğu Dermanvâri hayatı ilginç ve örnekti...


“Sıkıntıda kalan gençlerimiz için şunu siteye koy! Okusunlar ve dua etsinler!” dedi :
1 Fâtiha Sûresi
3 İnşirah Sûresi
11 İhlas Sûresi
1 Fâtiha Sûresi
11 Salâvât okuyup dualarını okuyup âfiyet dilesinler!”
Dedi çite doktorumuz.


Buluşmamıza çok sevindi bir poşete ikişer ekmek koydurup verdi üçümüz için…

Allah’ımıza hamd olsun BİZ BiR avuç can, böylesi hoşluklar yaşadık ve paylaşalım siz aziz kardeşlerimizle diledik..

Muhammedi muhabbetimiz ebedî olsun..
İnşâallah…
Resim
Kullanıcı avatarı
Gul
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 5150
Kayıt: 11 Haz 2009, 02:00

Re: HAYREDDİN TOKADÎ HAZRETLERİ (ks)

Mesaj gönderen Gul »

kulihvani yazdı:Resim
Resim
ZEVK 4169

Yemyeşil DÜŞler ÜLKEsi, Gül BülBüL BOLU-mu GÖRM
HATIRAlarım UY-Andı!.. gÖZlerde DOLU-mu GÖRM
Sadece SEYR Edip GEÇ-tiM!. Fâtihalarım OKU-duM
HayreDDiNî Tokadî-den (ks) Yürekte YOLU-mu GÖRM...

08.09.10 12:22
otobs
-bolu..
Resim
Cevapla

“►Diğerleri k.s.◄” sayfasına dön