KIRKlardan KIZ VELİ (Mühürlü Sultan)

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Gul
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 5150
Kayıt: 11 Haz 2009, 02:00

KIRKlardan KIZ VELİ (Mühürlü Sultan)

Mesaj gönderen Gul »

Resim


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ إِنَّ اللّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ
Resim---Yâ eyyuhâllezîne âmenustainû bis sabri ves salât(salâti), innallâhe meas sâbirîn(sâbirîne) : Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah'tan yardım isteyin. Çünkü Allah muhakkak sabredenlerle beraberdir.
(Bakara 2/153)


1. yâ eyyuhâ : ey
2. ellezîne : o kimseler, onlar
3. âmenû : âmenû olanlar, îmân edenler
4. istainû : istiane
5. bi : ile
6. es sabri : sabır
7. ve : ve
8. es salâti : namaz
9. inne : muhakkak ki, hiç şüphesiz
10. allâhe : Allah
11. mea : beraber
12. es sâbirîne : sabredenler


Resim

Kız VELİ (Mühürlü Sultan) ve TÜRBESİ

Menemen'de, Pazar Başı Mahallesinde, İlçe Müftülük binasının hemen yanı başındadır. Halk arasında "Kız Veli", "Mühürlü Sultan" (15) ve "Kadın Türbe" adlarıyla tanınmaktadır. Halk arasında yatır olarak tanınan bu türbenin, kırklardan veli bir kıza ait olduğu rivayet edilmektedir (16). Giriş kapısı üzerinde yer alan kitabesi kaybolmuştu (17). Bu sebeple kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Almaşık duvar örgülü sekizgen gövdeli türbenin girişi bir taçkapı formunda olup üzeri tek bir kubbe ile örtülüdür . Bu özellikleri ile tipik Beylikler Devri karakteri taşımaktadır.

Resim

Türbeye, güneybatı köşeden öne doğru prizmatik bir kütle halinde çıkma yapan eyvan şeklindeki giriş medhalinden geçilerek girilir. Giriş medhalinin sağ ve soluna genellikle Selçuklu taçkapılarında görmeye alıştığımız poligonal birer mihrabiye nişi yerleştirilmiştir.

Türbe içinde, medfun bulunan şahsın manevî büyüklüğüne izafeten oldukça büyük tutulmuş tek bir sanduka yer almaktadır. Herhangi bir kitabe ihtiva etmeyen sandukanın baş ve ayak taşları muhtemelen geçirdiği bir onarımda yanlış olarak konulmuştur. Dış görünüşü gibi iç görünüşü de etkileyicidir. Doğu, batı, kuzey ve kuzeydoğu kenarlarda dikdörtgen şekilli birer büyük pencere açılmıştır. Kuzeybatı ve güneybatı kenarlarda ise mukarnaslı kavsarah dikdörtgen şekilli birer dolap nişi yer almaktadır.

Kız Veli Türbesi, Batı Anadolu'da sıkça karşılaştığımız bu özellikleriyle ve Bornova Hüseyin Ağa Türbesi ve Selçuk İsa Bey Türbesi'ne olan yakın benzerlikleıiyle 14. yy. ikinci yarısına tarihlenebilir.



(15) "Mühürlü Sultan " adının verilmesine sebep olarak pencerelerin dışındaki demir parmaklıkların, kafes oluşturmak üzere birleşme noktalarına yerleştirilen topuzvari bağlantı noktalarındaki, muhtemelen sıkıştırmadan mutevellid meydana gelmiş çökertmelerin mühür zannedilmesinden ileri gelmektedir. Nitekim kendisi ile görüştüğümüz Menemen sakinlerinden Nurettin Kaya (64 yaşında) adlı şahıs bu bağlantı noktalarındaki çökertmelerin mühür olduğunu ve yakın çevreden burayı sık sık ziyaret gelen bir şahsın kendisine bu bilgileri verdiğini belirtmiştir. Ancak bu çökertmeler herhangi bir yazı veya mühür ihtiva etmemektedir.
(16) N. Aytürk-B. Altan, a.e., s. 209.
(17) İnşa kitabesinin Manisa Müzesi'nde olduğu söylenmektedir. Ancak, Manisa Müzesi'nde balık istifî ve kayıtsız olarak yığılmış bir hayli kitabe mevcuttur. Bunlardan hangisinin buraya ait olduğunu tesbit etmek oldukça güçtür.


İzmir-Menemen'de Dini Mimari-Yard Doç. Dr. Remzi DURAN (Türk Kültüründe Menemen Sempozyumu-1995)

ResimGavsı Azam Abdulkadîri Geylânî
(kaddasallahu sırrehu)'nun salâvâtı

Resim

TÜRKÇESİ: Allahümme salli ve sellim alâ Seyyidinâ ve Mevlânâ Muhammedin essâbiki lil-halki nûruhu Resim Ve rahmeten lil-âlemîni zuhûrûhu Resim Adede men medâ min halkike Resim Ve men beka ve men saîde minhum ve men şekâ Resim Salâten testâgrikul-adde ve tuhîtu bil- haddi Resim Salâten lâ gâyete lehâ velâ mühteha velâ inkidâe Resim Salâten dâimeten bi devâmike Resim Ve alâ âlihi ve sahbihi ve sellim teslimen kesiren misle zâlike.

MÂNÂSI: ALLAH'ım! Nûru mahlûkattan önce yaratılan (ilk halk), zuhûru âlemlere rahmet olan Efendimiz ve Sahibimiz Muhammed (salallahu aleyhi ve sellem)'e; geçmiş ve gelecek mahlûkatın sayısınca, kullarından saîd (ehli tevhid, mutlu) olanlar ve şâki (inkârcı, bedbaht, mutsuz) olanlar sayısınca salât-ü-selâm getir! Rahmetini ihsân eyle, teslimiyet ve istikamet ulaşımımıza vesile kıl! Öyle bir salât ki sayılar, içinde gark olsun (sayıları, adedleri yutsun) ve hadleri (hudud, sınır) ihata etsin (kapsasın, içine alsın). Öyle bir salât ki sınırı (gayesi) ve sonu (nihâyeti) olmasın, asla kesilmesin! Senin sonsuz ebedîliğiyin devâmınca bir salât! Ailesine ve ashabına da böylece, çokca, tam bir şekilde selâmla, selâmette kıl rahmet ihsân eyle!

ÂMİN YÂ MUÎN ALLAH CELLE CELÂLUHU
Resim
Cevapla

“Allah (c.c.) Dostları” sayfasına dön