Dedikodu-Gıybet-İftira

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Gul
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 5150
Kayıt: 11 Haz 2009, 02:00

Dedikodu-Gıybet-İftira

Mesaj gönderen Gul »

ÂYETLER VE HADİSLER IŞIĞINDA DEDİKODU, GIYBET VE İFTİRA


Resim

Resim

32. SALÂVÂT-I ŞERÎFE :

Salât-ı Münciye: Halk arasında da meşhur olan bu salâvât
kişi ve milletlerin başına gelen musibetlerin giderilmesinde topluca okunmakta
ve neticeler alınmaktadır. Harikadır.


Resim

TÜRKÇESİ: Allahümme salli ve sellim alâ,Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidinâ Muhammedin salâten tüncinâ bihâ min cemî'i'l- ehvâli vel âfât Resim Ve tâkdi lenâ bihâ cemial hâcât Resim Ve tütahhirunâ bihâ min cemii's-seyyiât Resim Ve terfeunâ biha a'le'd-derecât Resim Ve tubelligunâ bihâ aksa'l- gâyat Resim Min cemi'il hayrâti fi'l-hayâti ve ba'de'l- memât Resim Birahmetike yâ erhamerrâhimîn. Erhamnâ.

MÂNÂSI: "ALLAH'ım! Efendimiz Muhammed (salallahu aleyhi ve sellem)'e ve Efendimiz Muhammed (salallahu aleyhi ve sellem)'in ailesine salât-ü-selâm ihsân eyle! Öyle bir salâvât ki onun vesilesiyle bizleri bütün ehvâl (dehşetli korku) ve afat (belâ musibet) lerden kurtar (halas eyle), bütün ihtiyaçlarımızı yerine getir, bizleri tüm kötülüklerden temiz kıl, bizi yüce derecelere yükselt; bizleri dünyada ve öldükten sonra, bütün hayırların en yüksek gayelerine ulaştır (vasıl eyle, böylesine bir salâtla, ulaşımla salât ihsân et!) Rahmetinle ey merhametlilerin en merhametlisi! Bize merhamet et"

Resim

فَاللّهُ خَيْرٌ حَافِظًا وَهُوَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ...
"...fallâhu hayrun hâfizâ(hâfizen) ve huve erhamur râhimîn(râhimîne)" : "...Allah en iyi koruyandır ve O, merhametlilerin en merhametlisidir”(Yûsuf 12/64)
Resim
Kullanıcı avatarı
Gul
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 5150
Kayıt: 11 Haz 2009, 02:00

Re: Dedikodu-Gıybet-İftira

Mesaj gönderen Gul »

Dinimiz dedikodu, gıybet ve iftirayı kesinlikle yasaklamıştır.

Dedikodu, başkalarının kişisel ve özel konuları hakkında yapılan konuşmalardır. Dedikodu bazen gerçek olaylar ve konular hakkında olsa da,genellikle kişiler arasında konuşulduğundan, kişilerin birbirlerine olayı veya haberi iletimi sırasında yanlışlıklar ve çarpıklıklar içermektedir.
(Vikipedi)

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem, Allahu Zû’l Celâl’in dedikoduyu hoş görmediğini bildirmiştir:

Resim--- Ebu Hureyre (r.a)'dan rivayet edildiğine göre, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmaktadır:

“Doğrusu Allah, sizin lehinize üç şeyden razı olur ve sizin lehinize üç şeyi de hoş görmez. Sizin lehinize razı olduğu üç şey şudur:
1- Sadece Ona kulluk etmeniz,
2- O'na hiçbir şeyi ortak koşmamanız,
3- Hepinizin Allah'ın ipine toptan sarılmanız ve tefrikaya düşmemeniz.

Sizin lehinize hoş görmediği üç şeyde şudur:

1- Boş söz/dedikodu.
2- Çok soru sormak.
3- Malı boşa harcamak.”

(Buhâri, Edebü'l-Müfred, 442; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/327, 360, 367.)


Yine benzer bir hadiste;

Resim--- Muğira b. Şu’be (r.a)’dan Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Allah, annelere karşı gelip itaatsizliği, kız çocuklarını diri diri toprağa gömmeyi, vermesi gerekeni vermeyip haketmediğini istemeyi size haram kılmıştır. Dedikoduyu, çok soru sormayı ve malı boşa harcamayı da sizin için iyi görmemeiştir” buyurmuştur.
(Sahîh-i Buhârî)


Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem boş söz hakkında;

Resim--- Ebû Kilâbe (r.a)’dan Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Kişinin, kanıtsız ve dayanaksız söz söylemesi ne kötüdür." buyurdu.
(Ebû Dâvud)


Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem ağzımızdan çıkan ya da çıkmayan (duruma göre) sözlerin bize cennet ya da cehennem vesilesesi olacağını bildirmiştir:

Resim--- Ebû Hureyre (r.a)’dan Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Kim bana iki bacağı arası ile iki dudağı arasını garanti ederse, ben de ona cenneti garanti ederim."buyurmuştur.
(Buhârî)


Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem söz taşımamamız konusunda bizi uyarmıştır:

Resim--- Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem: Söz taşıyan (nemmam) cennete giremez” buyurmuştur.
(Buhârî, Edeb, Müslim, İman 169 (105); Ebu Davud , Edeb 38, (4771); Tirmizi, Birr (79), (2027))
Nemmam (Nemmas) :: Koğuculuk ve nemimecilik eden. Dedikoducu.

Resim--- Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem: Sizin en fenanız söz taşıyanlar, aranızı bozanlar ve insanları biribirne düşürenlerdir buyurmuştur.
(Sahîh-i Buhârî)


Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem müslüman kardeşimizin namus ve şahsiyetine sataşmayı da büyük günah olarak bizlere bildirmiştir:

Resim--- Saîd (r.a)’dan Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem : "Haksız yere müslümanın namus ve şahsiyetine sataşmak, günahların en büyüğüdür." buyurmuştur.
(Ebû Dâvud)


Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem hiç bir şekilde kendisine laf taşınmasını istememiştir

Resim--- İbn Mesûd (r.a)’dan Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem : "Bana bir kimse, sahabilerimin birinden bir şey ulaştırmasın! Zira ben, onların yanına, içim arınmış ve rahat olarak çıkmak istiyorum." buyurdu
(Tirmizî)
Resim
Kullanıcı avatarı
Gul
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 5150
Kayıt: 11 Haz 2009, 02:00

Re: Dedikodu-Gıybet-İftira

Mesaj gönderen Gul »


Gıybet Nedir? Niçin yasaklanmıştır? Sonuçları nelerdir?

Kur'an-ı Kerim'de gıybet, kardeşinin ölü etini yemek olarak tanımlanmıştır.


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ
Resim---Yâ eyyyuhâllezîne âmenûctenibû kesîran minez zanni, inne ba’daz zanni ismun, ve lâ tecessesû ve lâ yagteb ba’dukum ba’dâ(ba’dan), e yuhıbbu ehadukum en ye’kule lahme ahîhi meyten fe kerihtumûhu, vettekullâhe, innallâhe tevvâbun rahîmun : Ey iman edenler, zandan çok kaçının; çünkü zannın bir kısmı günahtır. Tecessüs etmeyin (birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın). Kiminiz kiminizin gıybetini yapmasın (arkasından çekiştirmesin.) Sizden biriniz, ölü kardeşinin etini yemeyi sever mi? İşte, bundan tiksindiniz. Allah'tan korkup sakının. Şüphesiz Allah, tevbeleri kabul edendir, çok esirgeyendir.
(Hucurat 49/12)

Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem açık ve net olarak en anlaşılır biçimde gıybeti tanımlamış ve yasaklamış, bu yasağı çiğneyenleri bekleyen sonucu da açıklamıştır.


Resim---Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Gıybet, kardeşini hoşuna gitmeyecek şekilde anmandır." buyurmuştur.
(Tirmizî, Birr, 23; Dârimî, Rikat, 6; Mâlik, Muvatta, Kelâm,10; Ahmed b. Hanbel, II/384, 386).


Resim---Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Ey kalbiyle değil, sadece diliyle iman edenler topluluğu! Müslümanların gıybetini yapmayınız, ayıplarını araştırmayınız. Zira kim kardeşinin ayıp ve kusurlarını araştırırsa Allah do onun kusurlarını araştırır. Allah, kimin kusurunu araştırırsa onu evinin içinde bile olsa rezil ve rüsva eder."
(Ebû Dâvud, İbn Ebî Dünya).
Resim
Cevapla

“İlim” sayfasına dön