Sohbetler Sahabeleştirir

Bizi silkeleyip kendimize getirecek nasihat ve sözler.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
der-ya
Özel Üye
Özel Üye
Mesajlar: 853
Kayıt: 29 Eki 2011, 07:01

Sohbetler Sahabeleştirir

Mesaj gönderen der-ya »

Resim


Sohbetler Sahabeleştirir


Ramazan Kayacık


Sohbetler duygu birliği gerçekleştirir. Allah için sevmeyi, sevindirmeyi, mutlu olmayı, manevi hazlar almayı sağlar. Sohbetler düşünce birliği sağlar.

İslam kültür ve geleneğinde sohbet çok önemlidir. Tarihin gördüğü en seçkin topluluk olan sahabe sohbetle yetişmiştir. Sahabelik şartlarının birincisi ve en önemlisi Rasülullah'ı görmek ve O' nun sohbetinde bulunmaktır. Sahabe kelimesi, sohbet kökünden türemiştir.

“Konuşarak vakit geçirmek” anlamına gelen “söyleşi” ile dini anlamdaki “sohbet”te bazı farklılıklar vardır. Sohbet, insanın ilim bakımından kendinin üstünde veya altındakilerle bir araya gelip, Allah'ın ve Peygamber Efendimizin beğendiği, hoşnut olduğu şeylerin konuşulması demektir. Sohbetin başka bir anlamı da beraber olmak demektir.

Ahiret hayatının gündeme bile alınmadığı, sadece dünyayla, alışverişle, dedikoduyla doldurulan sohbetlerde hayır yoktur.

Sohbet etmek için “sohbet ehli âlim” bulunmazsa daha önceden yaşamış olan âlimlerin kitaplarını okumalı. Bir âlimin kitabını okuyan, yarı yarıya onunla sohbet etmiş sayılır.

Allah rızası amaçlanarak icra edilen sohbete giden kişinin her adımına sevap yazılır. Melekler kanatlarını onun yoluna sererler. Gökteki kuşlar, yerdeki hayvanlar, denizdeki balıklar, onlar için dua ve istiğfar ederler. Bu anlamda insanlar Allah rızası için bir yere toplansalar ve hiçbir şey konuşmasalar bile yine sevap kazanırlar.

Sohbet, ortak bir dille dertleşmek ve aynı hayatı paylaşmaktır. Bu paylaşımda yürekler benzer duygu ve heyecanlarla, aynı amaç etrafında çarpar durur. Böyle bir beraberlikte “Birimiz hepimiz” hissi, cemaat olmanın şuuru yaşanır, gönülden gönüle akıp giden harika yollarda muhteşem yolculuklar yapılır.

Bu anlamda ibadet heyecanıyla yapılan bugünkü konferanslar, seminerler, TV programları ve benzeri yaygın eğitim türleri yani sohbet halkaları birer “Daru’l-Erkam” çalışmasıdır. Aidiyet bilinci gelişmiş ve mazeret üretme kolaycılığına sapmadan, Allah’ın dinini bu topraklarda yeniden ihya edecek kadrolar, sohbet ortamlarında yetiştirilir. Bu nedenle sohbet halkaları, kaliteli insan yetiştiren, insanları kardeşleştiren yaygın eğitim kurumlarıdır.

Sohbet halkalarında insanlar diğer insanlarla işbirliği yapmayı, paylaşmayı öğrenir, insanı mekanik bir hayatın kurbanı olmaktan kurtarır.

Sohbetler duygu birliği gerçekleştirir. Allah için sevmeyi, sevindirmeyi, mutlu olmayı, manevi hazlar almayı sağlar.

Sohbetler düşünce birliği sağlar. Ümmet olmanın şuurunu ve fikri alt yapısını hazırlar. İnsan Mevlana'nın dizelerinde yer alan: “Hamdım, piştim, yandım” derecelerini yaşayarak manevi alemlere doğru dikey geçiş imkanı bulur.

Sohbetler dil birliğini ve gönül birliğini sağlar. Çoğu zaman aynı evde, aynı ailenin fertleri aynı dili konuşmadıkları için anlaşamıyorlar. Ama gönül frekansları birbirini tutan aynı sohbetin müntesipleri birbirleriyle harika şeyler paylaşabiliyorlar. Bu da sohbetin bereketi olsa gerektir. Tasavvufi tabiriyle sohbetler insanları “ihvan” yapıyor.

Aynı dili konuşmayanlar, aynı şeyi düşünmezler, aynı duyguyu taşımazlar ve işbirliğine gidemezler. Aynı lisanı konuşanlar değil, aynı duyguyu taşıyanlar daha iyi anlaşırlar ve bu insanların daha çok mutlu olduklarını unutmamak gerekir.

Efendimiz (s.a.v) ashabını sohbetle yetiştirmiştir. Sohbette hem sözlü eğitim, irşat ve tebliğ vardır; hem de hâl eğitimi, manevî yansıma söz konusudur. Sohbet halkaları sosyal ve manevi açıdan yaygın halk eğitimidir, kitleleri eğiten (STK) sivil toplum kuruluşlarıdır.

“Andolsun ki Allah'ın Rasûlü'nde sizler için, Allah'ı, ahiret gününü umanlar ve Allah'ı çokça ananlar için güzel bir örnek (üsve-i hasene) vardır.” (Ahzab, 33/23) ayet-i kerimesi bu yansımayı ve hâl transferini ifade etmektedir.

Sohbetin daha özel anlam kazanıp bir eğitim aracı olarak kullanılması özellikle tarikat sohbetlerinde daha ön plana çıkar. İnsanlar Allah dostlarıyla sohbet ederek Allah'ın dostluğu mertebesine ulaşmaya çalışırlar/çalışmalılar.

İnsanın ahlak eğitimi ve manevî terbiyede kabiliyetlerini ortaya çıkaracak ya da geliştirecek bir aşıya ihtiyacı vardır. İnsanlara bu aşı ancak sohbetler aracılığıyla kazandırılabilir. Bir Allah dostu:

“Kendiliğinden yetişen ağacın meyvesi olmaz; olsa da tadı olmaz. Dağlarda yetişen meyvelere aşı yapılarak cinsleri ıslah edilir, emek verilir ki meyvesi bol ve lezzeti iyi olsun. Bunun gibi insanın yetişmesi de, ona emek verilmesine ve sohbetle aşı yapılmasına bağlıdır.” der. Konuya Hz. Peygamber (s.a):

“İyilerle oturup kalkan kimseyi misk satan kimseyle arkadaşlık yapana, kötülerle düşüp kalkanı da demirci dükkânında bulunana benzetmesi" (Buhari, “Zebaih”, 31 “Bûyü”, 38) kimlerle sohbet yapılması gerektiğinin ipuçlarını da bizim elimize tutuşturmaktadır.

Günahlarla kalbi kirlenenler salihlerin sohbetinde bulunursa, kalbi temizlenmeye başlar, günah işlemesi zorlaşır, iyilik etme isteği artar. Efendimiz(a.s): “Âlimlerin sohbetine katılın, onlara yakın oturun! Çünkü Allahü Teâlâ, yağmurla ölü toprağı dirilttiği gibi, ölü kalpleri de, hikmet nuru ile diriltir.” (Taberani) buyurur. İnsan sosyal bir varlık olduğundan fiziki çevreden de sosyal çevreden de etkilenir. Onun için insan kiminle düşüp kalktığına, kimlerle sohbet ettiğine çok dikkat etmelidir. Rabbimiz:

“Ey iman edenler! Allah´tan korkun ve sadıklarla beraber olun.” (Tevbe, 9/119)buyurarak sohbette sözünü dinleyeceğimiz yol arkadaşımızın seçiminde bize yardımcı oluyor.

Sohbet sadece bilgi alışverişinin yapıldığı ilim pazarı değil, sevgi ve ilgi kumaşının dokunduğu ruhaniyet tezgâhıdır, bir rahmet ve şefkat iklimidir. Dost meclisleri konuşan dillerden çok, coşan gönül ister.

Erkam'ın evinde yapılan sohbetlerin kalitesinde ve standardında yapılacak sohbetler bu ümmeti, bu milleti sahabeleştirecek, Efendimiz (a.s) in ashabını yıldızlaştırdığı gibi bizleri de yıldızlaştıracaktır. Sohbetler insanı sahabeleştirir, sahabe ahlakıyla ahlaklandırır.


Sohbetlerle sahabeleşmeye var mıyız?
Eğer göğün yedi kat üstüne çıkmaksa niyetin, Aşktan güzel merdiven bulamazsın.
Eğer aşkı bulmaksa niyetin, Aramadan duramazsın. -
Yunus Emre.k.s
Cevapla

“►Nasihat ve Güzel Sözler◄” sayfasına dön