İLAHİLER

Cevapla
Kullanıcı avatarı
dostemin
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 525
Kayıt: 19 May 2007, 02:00

İLAHİLER

Mesaj gönderen dostemin »

Resim

İLAHİLER

Mehmet Emin BAY..
(Hazırlayan)


Mehmet Emin BAY.:
Kemaliye’li bir ailenin çocuğu olarak 1947 yılbaşı günü Malatya’da doğdu. Gaziantep lisesini bitirene kadar babasının işi gereği Elazığ ve Batman’da da bulundu. 1964 de üniversite tahsili için Trabzon’a gitti ve beş yıl sonra mezun olup Ankara’ya yerleşti. Kentsel altyapı planlamasında serbest proje mühendisi olarak çalıştı. 2002 de mühendisler için bir el kitabı hazırlayıp emekli oldu.
2002 den sonra tasavvuf yolunda bilgilenmeye uğraşan okuyan, dinleyen bir kişi olarak Allah’ın lütfu ile doğuş ve düşüncelerini yazdı. Tasavvufî kitapları: Dostu Bildik (Şiir-2006), Dostu Bulduk (Şiir-2013) ve Gönül Gözü (Denemeler-2013) dür. Ayrıca, Düşün Biraz - I – II- III- IV- V (Kitaplardan Seçkiler) isimli kitapları hazırlamıştır..


Resim ÖNSÖZ.:

“İlahî”, Allah’ı övmek, O’na duâ etmek ve en büyük aşkın Allah aşkı olduğunu belirtmek amacıyla yazılmış makamla okunan dinî tasavvufî halk edebiyatı nazım şeklidir. Arapça kökenli bir kelimedir.
İlahîler çok eski zamanlardan bu yana dinlerin ve inançların önemli bir parçasını oluşturmuştur. Her dinin ilâhiilere farklı bir bakışı vardır. Her dinin farklı ilâhiileri vardır. İlahîler bir dinin kudsal metinlerinin bir parçasını oluşturup, kudsî bir mâhiyete sahip olabilir veya sadece o dinin inandığı Tanrı veya tanrısal mefhumları övmek için inananlar tarafından yazılmış, metinler de olabilirler. İlahîler çoğu dinde din eğitiminin önemli bir parçasıdır. Bazı dinlerde ve inanışlarda ilâhii söylemek bir tür ibâdettir. Fakat ilâhi söylemek çoğu inanışta (tarikatlarda) belirli ibâdetlerin sadece bir parçasını oluşturur.
İlahîler tarikatlara göre değişik isimler alır. Mevlevîlerde ayin, Bektaşîlerde nefes, Alevilerde deme(deyiş), diğer tarikatlarda cumhur ve ilâhii adını alır..

İlahînin özellikleri şunlardır.:
Kendine özgü bir ezgiyle okunur.
Hem koşma, hem semaî biçiminde ve hem hece hem de aruz ölçüsüyle yazılmıştır.
Hece ölçüsünde 7, 8 ve 11 ‘li kalıplar tercih edilmiştir.
Genelde şiirin içinde şâirin mahlası geçer.
İlahî denince akla ilk gelen Yunus Emre dir. Yunus Emre, şiirlerini halkın anlayabileceği sade bir dille yazmıştır. Hece ölçüsü kullanmıştır. Halkın içinden biri olduğu için halk tarafından çok sevilmiştir ve dili halkın dilidir.
Birçok tarikat efendileri ilâhiiler yazmışlardır. İlahîler söylendiğinde söyleyen ve dinleyenlerin (dervişlerin) manevî zevklere dalarak Allah aşkıyla coşmalarına katkı sağlar.

Resim

Bu çalışmada kendi seçkilerime göre bazı ilâhiiler derlenmiş olup, üç bölüm halinde sunulmaktadır.
Birinci bölümde (S:7-256) bir sâlik olarak takipçisi olduğum ‘Melamî’ yolunda tercihen söylenen ilâhiiler yer almaktadır.
İkinci bölümde (S:257-324) değişik yollara ait ve kamuya mal olmuş değişik ilâhiilere yer verdim.
Son böllümde ise kendime ait şiirlerin bazılarını sunuyorum.
Bu konuda hazırlanmış başka kapsamlı eserler mevcuttur..
Allah adın zikredelim evvelâ ve dâimâ… !..


Mehmet Emin Bay..
(Dost Emin)
25/11/2014- Ankara
Resim
Cevapla

“Dost Emin” sayfasına dön