Kur'an Hikmeti

Cevapla
yusufkah16
Yeni Üye
Yeni Üye
Mesajlar: 4
Kayıt: 22 Ara 2020, 06:54

Kur'an Hikmeti

Mesaj gönderen yusufkah16 »

اَلَمْ تَرَ اِلَى الَّذ۪ينَ اُو۫تُوا نَص۪يباً مِنَ الْكِتَابِ يُؤْمِنُونَ بِالْجِبْتِ وَالطَّاغُوتِ وَيَقُولُونَ لِلَّذ۪ينَ كَفَرُوا هٰٓؤُ۬لَٓاءِ اَهْدٰى مِنَ الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا سَب۪يلاً ﴿٥١﴾
51﴿ Kendilerine kitaptan nasip verilenleri görmedin mi? Putlara ve bâtıla iman ediyorlar, sonra da kâfirler için "Bunlar Allah’a iman edenlerden daha doğru yoldadır" diyorlar. Nisa 4/51
Uhud savaşından sonraki günlerde Medine’deki yahudi önderlerinden Huyey b. Ahtab ile Ka‘b b. Eşref, yanlarına kendi dinlerinden yetmiş süvari alarak, Kureyşle bir ittifak anlaşması yapmak üzere Mekke’ye gitmişlerdi. Maksatları müslümanlarla olan anlaşmalarını bozmak ve onlara karşı savaşmaktı. Bu sebeple Kureyşle ittifak kurmak istiyorlardı. Kureyş ileri gelenleri onlara “Siz Ehl-i kitapsınız, Muhammed’e bizden daha yakın sayılırsınız. Size güvenmemiz için şu bizim putlarımıza secde edin de mutmain olalım” dediler. Yahudiler de derhal kabul edip gereğini yaptılar. Sonra Ebu Süfyan Ka‘b b. Eşref’e: “Sen kitap okur, âlim bir adamsın, biz ise ümmîyiz, bilmeyiz. Söyle, bizim tuttuğumuz yol mu, yoksa Muhammed’in yolu mu daha doğru?” diye sordu. Ka‘b: “Muhammed ne diyor?” diye sorunca “Yalnız Allah’a ibâdeti emrediyor ve şirki yasaklıyor” diye cevapladı. “Sizin dininiz nedir?” sualine de “Biz Kâbe’nin sorumlularıyız, hacılara su veririz, misafirlere yemek yediririz, esirleri kurtarırız, şunu yaparız bunu yaparız..” diye anlattı. Bunun üzerine Ka‘b “Sizin yolunuz daha doğrudur” diyerek putperestleri iman ehline tercih ve tafdil etti. Bu âyetler bunun üzerine nâzil oldu. (Vâhidî, Esbâbu’n-nüzûl, s. 160-161)

Hadisde ''Sizin yolunuz daha doğrudur' diyor ayette 'İman edenler' diyerekte geçiyor, bunun hikmeti sebebi nedir misal Kuran da bir çok ayette diyalog ayetlerinde Cenabı Hak 'Şüphesiz' kelamını kullanuyor. bkz.

Kuran-ı Kerim 164. sayfasında bulunan,A'raf süresinin 123 nolu ayeti
" Firavun dedi ki: «Ben size izin vermeden ona iman mı ettiniz? Bu, hiç şüphesiz şehirde, halkını oradan çıkarmak için kurduğunuz bir tuzaktır. Ama yakında (başınıza gelecekleri) göreceksiniz! "

Kuran-ı Kerim 235. sayfasında bulunan, Yusuf süresinin 8 nolu ayeti
" (Kardeşleri) dediler ki: Yusuf'la kardeşi (Bünyamin) babamıza bizden daha sevgilidir. Halbuki biz kalabalık bir cemaatiz. Şüphesiz ki babamız apaçık bir yanlışlık içindedir. "

Kuran-ı Kerim 240. sayfasında bulunan, Yusuf süresinin 51 nolu ayeti
" (Kral kadınlara) dedi ki: Yusuf'un nefsinden murat almak istediğiniz zaman durumunuz neydi? Kadınlar, Hâşâ! Allah için, biz ondan hiçbir kötülük görmedik, dediler. Azizin karısı da dedi ki: «Şimdi gerçek ortaya çıktı. Ben onun nefsinden murat almak istemiştim. Şüphesiz ki o doğru söyleyenlerdendir.» "

Kuran-ı Kerim 245. sayfasında bulunan, Yusuf süresinin 88 nolu ayeti
" Yusuf'un yanına girdiklerinde dediler ki: Ey aziz! Bizi ve ailemizi kıtlık bastı ve biz değersiz bir sermaye ile geldik. Hakkımızı tam ölçerek ver. Ayrıca bize bağışta da bulun. Şüphesiz Allah sadaka verenleri mükâfatlandırır.

Ve yine bir çok yer de geçiyor.

Sizlerden özür dileyerek bu konuda yardım edip ilminiz ve fikirlerinizden faydalanmak isterim, bunun hikmeti nedir Kuran da geçen diyolag ayetlerine karşı imanımız, teslimiyetimiz. tefekkürümüz nasıl olmalı?

Söylenenleri Cenabı hak kelimesi kelimesine aktarıyor mu veya manalar katarak hakikatı başka bir hikmetle mi bildiriyor?
Arapça olan veya olmayan nasıl aktarılmış olabilir hikmeti nedir teslimiyetimiz nasıl olmalıdır?

"Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti, mü'minler de (iman ettiler). Her biri; Allah'a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler ve şöyle dediler: "Onun peygamberlerinden hiçbirini (diğerinden) ayırt etmeyiz." Şöyle de dediler: "İşittik ve itaat ettik. Ey Rabbimiz! Senden bağışlama dileriz. Sonunda dönüş yalnız sanadır."(Bakara-285

Mana olarak mı yoksa kelime kelime söylenenler aktarılıyor mu nedir hikmeti kıymetli büyüklerim yardımcı olur musunuz?.
Cevapla

“Kur'an-ı Kerim” sayfasına dön