Hz. EYYÜB'UN SABRI

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4962
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

Hz. EYYÜB'UN SABRI

Mesaj gönderen Hakan »

Hz. EYYÛB'UN SABRI

ALLAHu Teâlâ'nın has kulu Eyyûb aleyhi's-selâm, İshak aleyhi's-selâmın oğlu lys'in oğullarından olup Yûsuf aleyhi's-selâm ile çağdaş bulunuyordu. Geniş serveti, arâzisi, sürüleri ve çok evlâdı vardı. ALLAHu Teâlâ'nın bu nimetlerine karşı şükrünü tam îfâ eder, gece ve gündüzünü ibâdetle geçirirdi.

Fakat onun bu ibâdet ve tâatlerini hazmedemeyen Şeytan, kendisine mal ve evlâd acısı, azabda elem, meşakkat ve bedende zahmet ile dokunmuştu. Bütün bunlara karşı senelerce gösterdiği büyük sabrın nihâyetinde RABB'ına şöyle nida etti:

— Ey RABB'im, benim hâlim şu. Zahmet ve acı ile bana Şeytan dokundu, vesveseye yol buldu. Sen merhâmet edenlerin en merhâmetlisisin.

ALLAHu Teâlâ da cevâben şöyle buyurdu:

— Depren ayağınla, işte —yâni deprenince bir kaynak zuhur etti— sana bir yıkanacak su, serin ve içecek. Yıkan ve iç, için dışın iyileşsin, yorgunluğun dinlensin, yüreğin soğusun.

Ne kadar dikkate şayan bir noktadır ki, ALLAHu Teâlâ, Eyyûb aleyhi's-selâmın duâsına cevap olan kurtuluş mucizesini verirken bile evvelâ ona böyle bir hareket emretmiştir. Burada bir emir Hz. Eyyûb'a söylendiği gibi Kur'ân-ı Kerîm'de hikâye olunarak Rasûl-i Ekrem Aleyhi's-selâm'a hitâben bir itirazı cümle imiş gibi bir imâ da yapılmıştır. Ayak vurmak, ayakla deprenmek, mengilemek, olduğu yerde tepinmeye, çabalamaya veya sefer veya hicret veya gaza etmeye, yâni cihadın mümkün olabilen her kısmına uygun olabileceğine göre bu imâ, kıssanın hisse noktalarından birini teşkil eder. Eyyûb aleyhi's-selâmın deprendiği bu arzın Gabiye olduğu naklolunmuştur.

ALLAHu Teâlâ, Eyyûb aleyhi's-selâma bu hareket emrinden sonra şöyle buyurdu:

— Elinle bir demet tut da vur onunla ve yemininde durmamazlık etme!

Hz. Eyyûb hastalığı sırasında bir hâdise dolayısiyle zevcesine yüz deynek vurmaya yemin etmişti. Bu sûretle bir demet yaparak vurmakla yeminin yerine geleceği kendisine ruhsat olarak gösterilmiş ve had ile yeminlerde bu; «Eyyûb ruhsatı» nâmiyle bâki kalmıştır.

ALLAHu Teâlâ, Eyyûb aleyhi's-selâmı çok sabırlı bularak onun güzel kulluğunu methetmiş, ona bütün ehlini yâni evlâd, servet ve sıhhatini, berâberlerinde daha bir mislini rahmet olarak hem de temiz akıllılar için bir ibret dersi; ibâdet edenler için bir hâtıra olarak bahsetmiştir.


(Enbiya ve Sâd Sûreleri)
Kullanıcı avatarı
aNKa
Özel Üye
Özel Üye
Mesajlar: 2797
Kayıt: 02 Eyl 2007, 02:00

Mesaj gönderen aNKa »

ALLAH(C.C.) RAZI OLSUN DOSDUM...
ALLAH(C.C.) BİZLERE SABRI DAİM, SABRI EYYUB BAHŞETSİN...
MUHABBETLE...
Resim
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4962
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

Mesaj gönderen Hakan »

Alemlerin ardında aslı yaşarken Rasulullah sav. in gönlünde sohbetlere katılmak, yaşamak ve yaşatmak uğruna hizmette daim olalım inşalllah...
Kullanıcı avatarı
MINA
Özel Üye
Özel Üye
Mesajlar: 2740
Kayıt: 25 Eki 2008, 02:00

Re: Hz. EYYÜB'UN SABRI

Mesaj gönderen MINA »

Mevla'nın herşeydeki sırrı sabırdır... Acıya sabredersin adı metanet olur, insanlara sabredersin adı hoşgörü olur, dileğe sabredersin adı dua olur, duygulara sabredersin adı gözyaşı olur, özleme sabredersin adı hasret olur, sevgiye sabredersin adı aşk olur... (Hz. Mevlana)
''Ve Allah'a Sımsıkı Sarılın...''

Hacc / 78
Cevapla

“Hikaye, Makale ve Yazılar” sayfasına dön