
(Resûlullah (SAV) böbrek hastalıkları ve kalb için Arpayı tavsiye etti.)
Arpa ürünleri ülkede hububat ürünleri mevsiminde yetiştirilir ve arpa ununu gibi değişik şekillerde kendisinden faydalanılır.
Arpa bitkisi buğdaya şeklen oldukça büyük bir benzerlik gösterir ve buğdaya oranla taneleri daha uzundur ve açık sarı renge sahiptir.
Resûlullah (SAV) arpayı çok sever ve onu arpa ekmeği, bulamacı veya hamuru gibi değişik şekillerde kullanırdı.
Resûlullahın yaşadığı devirde insanlar ya arpa ekmeği yerlerdi ya da arpayı buğday unu ile karıştırıp ekmek elde ederlerdi.
Bir bayan pancar kökü ve arpa karışımını her Cuma günü Mescid-i Nebevinin kapısında satardı ve öyle söylenir ki cemaat bunu çok sever ve hatta Cuma gününü hevesle beklerlerdi.
Ümmül Manzar şöyle belirtiyor ki Resûllullah (SAV) ve Hz. Ali (RA) bizim evimize geldi ve bizim hurmamız vardı ve bunları kendilerine sunduk.
Her ikisi de bunlardan yediler.
Hz. Ali bunlardan birazını tükettikten sonra, Resûlullah:
"Sen hastalıktan daha yeni kendine geldin, bu nedenle zayıfsın, bundan dolayı fazla yeme. Bu sebepten dolayı, bu bayan pancar kökü ve arpadan bir yemek hazırladı. Sonra Resûlullah Hz. Aliye ye, Ali bunu ye bu senin için daha iyidir dedi..
(İbn-i-Mace, Senedi-i Ahmet, Tirmizî)
Bu kanıtlıyor ki hastalıktan sonra, arpa ve pancar kökünden yapılmış karışım, zayıf kişiler için çok iyi bir kuvvet ilacı.
Enes Bin Mâlik şöyle diyor ki :
Bir terzi Resûlullahi yemeğe davet etti. Arpa ekmeği ve etli kabak ile bir yemek hazırladı. Resullulah (SAV) çok hevesli bir şekilde kabak parçalarını acı baharatın içinden yiyordu.
(Buharî, Müslim)
Yusuf Bin Abdullah Bin Selam diyor ki :
Ben Resûlullahın bir parça arpa ekmeği alıp üzerine hurma koyduğunu ve bunun ekmeğin sebzesi olduğunu söylediğini gördüm.
(Ebu Davud)
Arpa bulamacı özellikle arpayı sut ve balla tatlandırılmış süt ile karıştırılarak hazırlanırdı.
Bu karışıma Talbina denilirdi.
Her ne zaman Resûlullahın ailesinden birisi hasta olursa, arpa bulamacı hazırlanması söylenirdi.
O zaman Resûlullah (SAV):
"Bu hastanın kalbindeki acıyı kaldırır, hastalığını giderir tıpkı içinizden birisinin yüzündeki kiri yıkadıktan sonra giderdiği gibi."derdi.
(İbni Mâce)
Ayşe (RA) hasta kişiler için Talbina hazırlanmasını söylerdi ve :
Hasta onu sevmese bile, kendisi için oldukça yararlıdır derdi.
(Buharî)
Ayşe Sıdık (RA)dan bir diğer rivayette şöyledir ki her ne zaman birisi peygamber efendimize iştahının olmayışı ile ilgili bir şikâyette bulunursa, O kendilerine Talbina kullanmalarını söylerdi ve :
Hayatimi tutan Allah için, bu karnınızdaki pislikleri giderir tıpkı birinizin yüzünden kiri yıkayarak giderdiği gibi.
Öğütülmüş arpa (Sattoo) peygamber efendimiz tarafından çok sevilirdi.
Hayber zaferi zamanında, Resûlullah Safiye ile evlenmeyi kabul etti, hemen ertesi gün Enes Bin Mâlike insanları Safiyenin düğün davetine davet etmesini söyledi.
Tirmizînin ve Ibn-i Macenin rivayetlerine göre davette hurma ve sattoo içeren bir şeyler sunuldu, fakat Buharî'ye göre arpa, hurma ve sattoo dan yapılan bir şekerleme konuklara önceden sunulmuştu.
Nisai, Ebu Davud, Buharî, İbn-i Mace, Tirmizî ve Ahmet Bin Hanbelden Sattoonun tüketilmesini tavsiye eden 21 hadis mevcuttur.
Bunun dışında, Sattoonun tarifi de bir başka hadiste mevcuttur.
Hadis âlimlerine göre, arpanın besin değeri yüksektir ve vücut için enerji temin eder, bunun dışında gırtlak yanması ve öksürük içinde iyi gelmektedir.
Mide Gastritindeki yanmayı da giderir, vücuttan toksinleri dışarı atar ve iyi bir idrar sokucudur.
Susuzluğu giderir.
Arpa suyu böbrek hastalıkları için iyi bir ilaçtır, susuzluğu giderip rahatsız ve güçsüz kişiler için en iyi besindir.
Arpa suyunun hazırlanışı İbn El-Kayyım tarafından şöyle tanımlanır:
1 ölçek arpa ile 5 ölçek su ölçekler ¾ oranına gelene kadar yani arpa suyu çekip 75% lik orana gelene kadar kaynatılır ve karışımın rengi sütlü olur.
Bugün bilim adamları bir fincan pişmiş tane arpanın kimyasal sentezinde aşağıdakileri bulmuştur:
Kaloriler - 193
Protein - 3.5g
Yağ - 0.7g
Kolesterol - 0
Karbonhidrat - 44g
Fiber - 6g
Kalsiyum - 17mg
Demir - 2mg
Magnezyum- 35 mg
Fosfor - 85 mg
Potasyum -146 mg
Sodyum - 5 mg
Çinko - 1.2 mg
Bakir - 0.16 mg
Manganez - 0.4 mg
Selenyum - 13.5 mg
Vitamin C - 0
Tiamin - 0.13 mg
Riboflavin - 0.09 mg
Niasin - 3.23 mg
Pantotenik Asit - 0.21 mg
Vitamin B6 - 0.18 mg
Folate - 25 mg
Vitamin B12 - 0
Vitamin A - 11 IU
Vitamin E - 0.01 mg
Vitamin K - 1.25mcg
Kaynak: USDA Standart Referans için Ulusal Besin Veritabanı, 16.Basım (Temmuz 2003)
Tanelerin öğütülmeden yenmesi tavsiye ediliyor çünkü dış kabuktaki fiber (kepek) öğütülünce maalesef kaybediliyor.
Kimyasal yapısı öyle gösteriyor ki ihtivasındaki yağ Likozin Guluten Albumen biçimindedir, nitrojen bileşiği pantotenik asit, salisilik asit ve fosforik asit içerir.
Karbonhidratların ve vitaminlerin hazımsızlığında da iyi geldiği bulunmuştur. Arpa tanesinde arseniğin varlıgı da keşfedilmiştir.
Eski zaman doktorları arpanın kullanımına dair çeşitli deneyimleri açıklamıştır.
Ìbni Sina; arpa tüketiminden üretilen kan nötr, saf ve yoğunluğu düşüktür.
Firdevs El Hikmete göre bir ölçek arpa ve 15 ölçek sudan hazırlanan süspansiyonun 2/3unun temel çözelti olmasına kadar kaynatılmasıyla elde edilen karışım, vücudun en az 100 hastalığına devadır.
Tablo 1: Toprak Mahsulleri Ofisi hububat üretimi istatistikleri 2004. ( x Milyon Ton) :
AVRUPA BİRLİĞİ (25) : Buğday : 135,7 Arpa : 60,8 Mısır : 52,9
ÇİN : Buğday : 91,0 Arpa : 3,5 Mısır : 130,0
HİNDİSTAN : Buğday : 72,1 Arpa : 1,4 Mısır : 14,0
A.B.D : Buğday : 58,7 Arpa : 6,1 Mısır : 300,0
RUSYA : Buğday : 45,3 Arpa : 17,2 Mısır : -
KANADA : Buğday : 25,9 Arpa : 13,2 Mısır : 8,8
AVUSTRALYA : Buğday : 20,9 Arpa : 6,2 Mısır : 0,4
TÜRKİYE : Buğday : 17,7 Arpa : 7,1 Mısır : 3,0
UKRAYNA : Buğday : 17,5 Arpa : 11,2 Mısır : 8,0
ARJANTİN : Buğday : 16,1 Arpa : 0,7 Mısır : 16,5
KAZAKİSTAN : Buğday : 10,5 Arpa : 1,5 Mısır : -
DİĞER : Buğday : 109,1 Arpa : 21,0 Mısır : 173,0
DÜNYA TOPLAMI : Buğday : 620,5 Arpa : 149,9 Mısır : 706,6
Amerika, Kanada ve Avrupadaki tahıl bilimcileri arpa hakkında sürekli araştırmalar yapmakta ve kongreler düzenlemektedirler.
2005 yılında Mineopoliste Arpanın geleceği adlı büyük bir konferansta arpa hakkında prezantasyonlar hazırladılar. Arpanın biyolojik ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini tartıştılar. Amerikan FDA (Federal İlaç Kurumu) bu maddenin kullanımını tavsiye ve teşvik etmektedir.
Tahıl firmaları arpayı ürün yelpazelerinde kullanmanın yollarını aramaktadırlar.
Konferansta arpa ile ilgili birçok bulgular tartışıldı ve araştırma sonuçları değişik ülkelerden gelen bilim adamlarına sunuldu.
Bu sunumdaki bazı önemli bulgular şunlardır:
Arpanın değişik çeşitleri mevcut, bunlar tane büyüklüğü ve içeriklerine göre değişiklik arz etmektedir.
Lars Munck kızılötesi spektroskopi, matematik modelleme ve kemometrik kullanımı ile arpaların sınıflandırılabildiğinden bahsettikten sonra arpanın genelde üç genel kategoride olduğunu bunların yüksek "Lisin", yüksek "beta-glukon" ve düşük nişasta içeren kategoriler olduğunu açıkladı.
David Pascoe arpadaki biyolojik olarak aktif olan bilgileri tartıştı.
Arpadaki beta-glukonun bağışıklık sistemini uyarıp canlandırdığı, kepek (dış kabuğu) parçalarının yanmayı engellediğini belirtti.
Judith Hallfrisch, yetişkinlerin diyetlerine konulmuş arpa unu, parçaları ve incilerinin etkileri üzerinde iki kontrollü besleme araştırmasının bulgularını tartıştı.
Diyetlerinde 3 gramdan 6 grama kadar beta-glukon içeren kişilerde Kardiyovaskuler risk faktörlerinin azaldığı tespit edildi.
Joel Pins arpadan elde edilen beta-glukonun kardiyovaskuler risk üzerine yararlı etkilerini tartışan son bulguları açıkladı.
Wally Yokoyama, sıçanlarla yaptığı deneylerde arpa ile beslenmiş hayvanlarda insulin hassasiyetinin oldukça arttığını tespit ettiklerini söyledi.
Hyunsook Kim, arpadaki çözülebilir fiberin doyuruculuğu arttırdığı (tokluk hissi) ile ilgili bulgularını tartıştı.
Arpanın bio aktif bileşiklerinin bağışıklık sistemini etkileyerek, kandaki kolesterol seviyesini düşürdüğü, kandaki insulin seviyesini düşürdüğü ve böylelikle birçok kronik hastalıkların, kardiyovaskuler hastalıkların, kanser, seker hastalığı ve şişmanlık gibi sağlık sorunlarının çözümüne yol açtığı kanıtlanmıştır.
Arpa Yetiştiriminin ve Besin Olarak Kullanımının Tarihçesi:
Arpanın hikâyesi, Fırat, Dicle ve Nil nehrinin zenginleştirdiği verimli toprakların olduğu bolgelerde, M.O 8000 yıllarına kadar tespit edilmiştir.
Arpa tarımı yapılan en eski ürünlerdendir ve eski uygarlıkların beslenme diyetlerinin baslıca ürünlerindendi ve bu 19.yüzyıla kadar surdu.
Tarihi raporlara göre, arpa ağır emek isçileri ve atletler tarafından güç kaynağı olarak kabul görmüştür.
Sağlık için yararları, eski Mısır, Etiyopya, Yunan, Roma ve İslam uygarlıklarında vurgulanmıştır. Arpa ürünleri Asyadan İskandinavyaya kadar müşteri bulmuştur.
Zengin Romalilar genelde buğday ekmeğini arpa ekmeğine tercih etmişlerdir fakat Gladyatörler arpa ekmeğini tercih ederdi.
Hemen hemen her kültürde cağlar boyunca, arpanın mistik içeriği arpanın bazen tahılların kralı olarak adlandırılmasını sağlamıştır.
Bu şöhreti, arpanın kuzey iklimlerinde özellikle İskoçya ve İskandinavyada büyük bir urun olmasına yol açmıştır, ayrıca o her iklime adapte olabilmektedir.
Beyaz ekmeğin ve buğday endüstrisinin gelişmesi ile arpa şöhretini kaybetmiş ve yüzyılımızda popülerliğini kaybetmiştir.
Tüketicilerin beyaz unun lezzetini ve onun yumuşak, kabarık ekmeklerini tercihi de arpanın popülerliğini kaybetmesine yol açmıştır.
Fakat organik yapısındaki yararları fark edilince tüketiciler için popüler bir gıda olacağı umulmaktadır.
Arpanın Hadislerdeki Yeri :
(Buharî, Mâlik, Ebu Davud ve Müslim olmak üzere 4 Hadis kaynağı incelenmiştir.):
Cuma günleri camide arpa ile yapılmış bir yemek dağıtan kadının bahsi ve yemeğin cemaat tarafından çok sevilmesi
( Buharî; Cilt2.Kitap13,Sayı 60, Cilt3. Kitap39. Sayı 539, Cilt 7. Kitap 65. Sayı 315, Cilt 8. Kitap 74.Sayı 265.)
Bedir Gazisi bir kişinin peygamberimizi evine dua etmek için çağırması ve ona kazır denilen arpa unu ve et çorbasından yapılmış bir yemeği sunması.
Resûlullah (SAV)in et ve arpa unundan yapılan bir yemeğe daveti.
Ayşe(R.A)in arpa yemesi.
Resûlullah (SAV)in bir davette, arpa ekmeği ile su kabağı çorbası ve et karışımından yapılan bir yemekte su kabaklarını seçerek yiyişi.
Resûlullah (SAV) ın arpa artığı yemesi.
Fatma bin Kueysın Sabiye taze hurma ve arpa unundan bir içecek sunması.
Resûlullah (SAV) ın arpa ekmeğine hurma koyup bu bunun baharatıdır demesi.
Resûlullah (SAV) ın güneşte kavrulmuş arpayı ıslatıp nemlendirerek yemesi. Sonra ağzını yıkaması.
Resûlullah (SAV) ın ve Ebu Bekir Sıdık (R.A) ın aç kalışları ve sonra bir koyunun kesilip arpa ve su ile yenilişi.
(Buharî ; Cilt 2.Kitap 21.Sayı 279, Cilt 4.Kitap 52.Sayı304, Cilt 4.Kitap 53.Sayı 329, Cilt 7. Kitap 65.Sayı 347 ve 350.
Müslim; Kitap 008.Sayı 3329, Kitap 009.Sayı 3521, Kitap023.Sayı 5067, Kitap 041.Sayı 7029.
Ebu Davud; Kitap 27.Sayı 3821.
Mâlik; Kitap 2.Sayı 2.5.20, kitap 28.Sayı 28.21.51, kitap 49.Sayı 49.10.28)
Zekât-ul fitr yada sadaka ödemede arpa kullanılabileceği, arpa ile beraber diğer kuru uzum, peynir, buğday ya da hurmanın da zekât-ul-fitr olarak verilebileceği.
Arpanın değerinin buğdaya karsı kıtlık yüzünden Hz.Muaviye zamanında düşüşü,
Bazen de ekonomik koşulların yüzünden Ömer (R.A) zamanında hurmanın kıtlığı ve değerinin artması.
(Buharî; Cilt 2.Kitap 25. Sayı 579-88.
Müslim; Kitap 005.Sayı 2149-2158.
Ebu Davud; Kitap 9.Sayı 1614,1616 ve 1618.
Mâlik; Kitap 17.Sayı 17.20.36, 17.21.37, 17.27.53, 17.27.54, 17.27.55.)
Bir seyahat sırasında İbn Abi Ufanin Resûlullah (SAV)a rast gelmesi ve Resûlullah (SAV)in oruç zamanı orucunu açmak için arpa unu ve su karışımı içmek istemesi
(Buharî; Cilt 3.Kitap 31.Sayı 162.
Müslim; Kitap 006. Sayı 2422-2424)[/color]
Resullullah (SAV)in Medinede bir yahudi dükkânından alışveriş etmesi ve ailesi için arpaya karşılık zırhını rehin vermesi.
(Buharî; Cilt 3.Kitap 34.Sayı 283, Cilt 3.Kitap 35.Sayı 453, Cilt3. Kitap 45. Sayı 685, Cilt 4.Kitap 52. Sayı 165, Cilt 5.Kitap 59.Sayı 743)
Arpanın faizle ilgili açıklamalarda örnek verilmesi ve ticarette kullanıldığını gösteren hadisler ve çiftliklerde üretimden alınan kiralarda kullanılması ile ilgili bahisler.
(Buharî; Cilt 3. Kitap 34. Sayı 344,379 ve 382. , Cilt 3.Kitap 35.Sayı 446,447,448,449 ve 456. , Cilt 3.Kitap 39.Sayı 521 ve 532. , Cilt 5.Kitap 58.Sayı 159.
Müslim; Kitap 010.Sayı 3759,3745, 3850, 3852-3854, 3856 ve 3868.
Ebu Davud; Kitap 22.Sayı 3343ve 3353.
Mâlik; Kitap 31. Sayı 31.12.22, 31.17.38, 31.18.39, 31.19.46, 31.21.49, 31.22.50 ve 31.22.51)
Resûlullah (SAV) ın Ebu Talhanın evine gelmesi ve yiyecek sıkıntısında, Ebu Talhanın hanımının getirdiği bir arpa ekmeğini 4 parçaya bölüp üzerine yağ tulumundan yağ koyup bir dua ettikten sonra 70-80 kişinin 10a 10ar bunu yiyip bitiremedikleri ile ilgili hadis.
(Not: Hz. Isa(A.S)'ın günümüz İncillerinde bahsedilen ekmek sepetinden ekmekleri dağıtıp ekmeklerin bitmeyişi de bu mucizeye benzerlik gösteriyor!)
Arpanın Ensara yağ ile karışık olarak pişirilip verilmesi.
Buharî 427 Sayılı hadiste buna benzer bir mucize anlatılıyor. Cabirin eşi arpa ekmeği ve dişi keçi etinden yapılan bir yemek yapıyor.
O sırada Peygamber efendimiz Ensar ve Muhacirin ile siper kazıyorlar.
Sonra büyük bir taşa rastlıyorlar ve taşı kıramıyorlar.
Resûlullah (SAV) bir mala darbesi ile onu un ufak ediyor.
Sonra yemeğe kendisi gelinceye kadar dokunulmamasını haber salıyor.
Yemeği kendisi her bir parça ekmeğin üzerine bir parça et koyarak dağıtıyor ve dağıtmakla yemek hiç bitmiyor.
Bu hadis yine 428 numarada arpa hamuruna tükürdüğü ve sonra toprak tencerenin içindeki etin üzerine de tükürdüğü ve yemeği sakin ateşten indirmeyin diye tembih ettiği sonra tencereden taşanları insanlara dağıttıklarını ve 1000 kişiye yemek dağıtıldığı rivayet ediliyor.
Ayrıca diğer bazı hadislerde bir kişinin Resûlullah (SAV)a gelmesi ve yiyecek istemesi ve Resûlullah (SAV) ın arpa vermesi ve arpanın çoğalıp durması ve alan kişinin arpanın ağırlığını ölçmeye kalkınca arpanın çoğalmasının durması ve Resûlullah (SAV) ın :
Ölçmeseydin hep yeseydin sürekli çoğalırdı demesi.
(Buharî; Cilt 4.Kitap 56. Sayı 778, Cilt 5.Kitap 59.Sayı 426-428, Cilt 7.Kitap 65. Sayı 293 ve 361, Cilt 8.Kitap 78.Sayı 679.
Müslim; Kitap 023.Sayı 5057 ve 5058, Kitap 030. Sayı 5661.
Mâlik; Kitap 49. Sayı 49.10.19)
Arpadan yapılan El-Mızır denilen bir içkinin bahsi ve Resûlullah (SAV) ın bütün sarhoş edici şeylerin yasaklandığını söylemesi ve diğer arpanın alkolle ilgili bahisleri. Bunların çoğu alkolle ilgili ayetten sonradır.
(Buharî; Cilt 5.Kitap 59. Sayı 631 ve 632, Cilt 6. Kitap 60. Sayı 143, Cilt 7.Kitap 69. Sayı 487, 493, 494s. , Cilt 8.Kitap 73. Sayı 145.
Müslim; Kitap 023. Sayı 4959-4961. , Kitap 043.Sayı 7186 ve 7187,
Ebu Davud; Kitap 26.Sayı 3668.)
Resûlullah (SAV) ın evlenmek için mehir niyetine bazı eslerine arpa vermesi.
Boşanmada iddet periyodu verip eslerin bakimi için arpa ile ödeme
yapmak.
(Buharî Cilt 7.Kitap 62. Sayı 101.
Müslim; Kitap 009.Sayı 3527.
Mâlik; Kitap 29. Sayı 29.22.67)
Arpanın kabuklarının uçurulup kullanıldığı ile ilgili bir rivayet.
(Buharî; cilt 7. Kitap 65.Sayı 321.)
Hz. Ayşe(R.A)'nin Resûllullah (SAV) ın ölümünün ardından evde bir şey kalmadığı ve açlıktan arpa yediği.
(Buharî; Cilt 8. Kitap 76. Sayı 458.
Müslim; Kitap 042. Sayı 7085 ve 7091.)
Hz. Ömerin Resûlullah (SAV)in evinin kilerinde bir miktar arpa görmesi ve onun yaşadığı şartlara üzülüp ağlaması.
(Müslim; Kitap 009. Sayı 3507.)
Savaşta yaralanan yaralılar için arpadan yapılan içeceğin kullanılması.
(Ebu Davud; Kitap 14. Sayı 2723.)
Resûlullah (SAV) 'ın arpayı ölen bir kişi için tazminat olarak ölenin yakınlarına deve ve benzeri şeylerle birlikte ödemesi.
Resûlullah (SAV) ın Hz. Aliye hastalıktan dolayı zayıf olduğu için pancar kökünden ve arpadan yapılan yemeği vermesi.
(Ebu Davud Kitap 19.Sayı 2984, Kitap 28. Sayı 3847.)
Hz.Ìsa(A.S)nın Beni İsrail'e beyaz buğday yerine arpayı tavsiye etmesi.
(Mâlik; Kitap 49. Sayı 49.10.27)
Sonuç :
Hadis kaynaklarından anlaşıldığı gibi arpanın ticari, ekonomik hayatta önemli rol oynadığı, sadaka ve zekât ödemelerinde olcu alındığı, besin ve sağlık açısından önemli olduğu Asr-ı Saadet devrinde çok kullanılan önemli bir yiyecek olduğu açığa vurulmuştur.
Bugün sağlık ve besin açısından arpanın değeri bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır ve dünya bu hububata ilgi gösterirken Türkiyenin de bu pazarda yer alması ve tüketici olarak bizlerinde arpaya besinlerimiz arasında yeniden önemi gereken yeri hazırlamamız gerektiği inancındayım. Türkiyenin dünya arpa üretiminin % 4.7sini yapması aslında önemli bir rakam.
Tüketicimiz bunu kullanıyor mu ya da bu % 4.7 nereye gidiyor bu, ayrıca araştırılması gereken bir konu.
Bununla birlikte arpa diğer tahıllara göre daha az suya ihtiyaç duyuyor ve daha çok besleyici özellikleri var.
Amerikada yapılan araştırmalara göre tuzlu suya dahi daha dayanıklı olduğu ve tuzlu su kullanılan topraklarda yetişme gösterebileceği de bulunmuştur.
Suyun tarımda önemli olduğu ve suyun azalmaya başladığı yüz yılımızda çiftçilerimiz ve tüketicilerimiz için buğdaya nispetle bir alternatif tahıl ürünüdür.
Resûlullah (SAV) boşuna bir şeyi tavsiye etmez, söylediği her şeyin bir hikmeti vardır, olduğunu da burada yine kanıtlamış olduk.
250e yakın hadiste gecen bu önemli tahılın ülkemizde de kullanımının sağlık açısından önemi büyük olacaktır.
Avrupalıların arpa ile ilgili makalelerine bizim hadislerimizden hiç birini referans göstermemesi de ilginçtir.
Bu araştırmanın bazı kısımlarını İngiliz arpa federasyonuna gönderdim ve bir cevap alamadım.
Anlaşılan İslam bugünlerde basında pek sevilmiyor.
İşin üzücü kısmı hadi bunlar yabancı, Türkiyedeki arpa üreticilerine gönderdim yine bir cevap alamadım.
Anlaşılan kimse bilmek istemiyor.
Arpa bulamaç halinde yenilince insanlar lezzeti yüzünden tercih etmiyorlar ama bizde alternatif aslında çok.
Türk mutfağı öyle zengin ki onun yüzlerce sekil kullanımını bulur geliştirir.
Özellikle arpa ekmeğini beyaz ekmeğe tercih etmek yerinde olacaktır.
Ya da oruç tutmadan önce sahurda bunu yemek mideyi tok tutması açısından oruçluya yardım eder diye düşünüyorum.
Aşağıda bazı arpa ile yapılan yiyecekleri Türk sofralarına kazandırmak için örnek olarak veriyor ve araştırmamı burada noktalıyorum.
Barbaros Sert
Basildon- UK
Şubat- 2006
Limonlu Arpa Suyu :
900ml su
50g arpa tanesi
1 limonun suyu ve dış kabuğunun rendesi
2 cay kaşığı bal
Arpa tanelerini suyu yarıya inene kadar suda kaynatınız sonra suyu süzünüz ve limon ve bal ile karıştırınız.
Ilık ya da soğuk içebilirsiniz.
Canlandırıcı Yeşil İçecek :
3 avuç dolusu arpa çimeni
1 avuç ıspanak
1 bas kereviz
2 elma
2.54cm zencefil parçası
Elle ya da sebze suyu mikserinde, çimenin suyunu sıkın ve sonra kalanların suyunu çıkarın.
Karışımı bardağa döküp derhal içiniz.
Kestaneli Arpa Pilavı :
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 ince dilimlenmiş kırmızı soğan
1 ince dilimlenmiş havuç
2 cubuk kereviz ( ince dilimleyin)
200gr. Arpa tanesi
200 gr. Taze kestane
1 limonun rendelenmiş kabuğu
1 çorba kasığı ince kıyılmış kekik
600 ml sebze suyu (Kup halindeki etsu tarzındaki şeyleri suda eriterek hazırlayabilirsiniz)
Yağı kızdırın ve kırmızı soğanları renklenene kadar pişirin. Havucu ve kerevizi ekleyin ve bir iki dakika pişirdikten sonra arpayı ekleyin.
Bir iki dakika iyice karıştırın sonra kestaneleri, limon rendesini, kekiği ve sebze suyunu ekleyin.
Karıştırın ve tencereyi sıkı bir şekilde kapayın ve kısık ateşte 45 dakika pişirin, ta ki arpa gevrek yumuşak oluncaya ve bütün su emilip çekilene kadar.
Kaynaklar: http://www.barleyfoods.org/research.html
http://www.missionislam.com/health/barley.htm
Konlande Robson, Foods and Nutrition Encyclopedia, Sayfa 163.
Buharî, Ebu-Davud, Müslim ve Mâlik hadis veritabanları.