NAMAZA DÂVET

Cevapla
Kullanıcı avatarı
ahsen
Saygın Üye
Saygın Üye
Mesajlar: 246
Kayıt: 11 Şub 2007, 02:00

NAMAZA DÂVET

Mesaj gönderen ahsen »

HADÎS-İ ŞERÎF:

Hazreti İmam Ali (keremallahi veche)'den rivayet edilmiştir ki, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) geceleyin Ali ile Fatıme'nin (radiyallahu anhum) evine gitti ve şöyle buyurdu:
“-
Namaz kılmaz mısınız? (Kalkın namaz kılın!”.
Ben de şöyle söyledim:
“
Ey Allah'ın Resulü! Bizim nefislerimiz Allah'ın kudretindedir; bizi uyandırmak istediği zaman bizi uyandırır, (biz uykuda kendimize mâlik değiliz).”
Bunun üzerine Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) döndü ve bana bir şey söylemedi. Sonra arkasını dönmüş olduğu hâlde oyluğuna vurarak şöyle buyurduğunu işittim:
“—
İnsan münakaşa etmekte her şeyden ilerdedir!» (Kehf Sûresi, âyet: 54)

Buharî: (19) Kitabu't-Teheccüd, (5.) Bab; Müslim, (6) Kitabu SalâtH-Müsafirîn, Hadîs ; 206. C. II, s. 413-416.

Bu hodîs-i şerîf, taaccüb ve hayret anında eli oyluklara vurmanın fena bir hareket olmadığını bildirmek maksadıyle burada zikredilmiştir.
Bu arada şu faydaları elde etmiş oluyoruz :
Uykudan kalkıp geceleyin Allah Tealâ'ya ibadet etmekte çok sevab vardır.
Kimsenin bilmediği ve görmediği bir yerde ve zamanda edilen ibadetlere riya, gösteriş gibi, ibadetin ruhunu bozucu hâller karışmaz.
Dünya işlerinden ve gürültüsünden uzak kalındığı için huzur ve sükûn gündüze nispetle fazla olur.
Sırf Allah Tealâ rızası için tam bir kalb huzuru ile yapılan ibadetler de Allah Tealâ katında makbul olur,
!şte bu büyük sevabdan mahrum kalmamaları için Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) damadı ile kızını gece vaktında çok nâzik ve kibar bir ifade ile namaz kılmaya davet etmiş ve :
«Namaz kılmaz mıssnız?» buyurmuştur.
Uyku hâli, bir nevi ölüm hâlidir! İnsan uykuda iken, irade ve ihtiyarına sahip değildir ve mükellef olma durumundan da çıkmıştır.
Uykudan uyanır uyanmaz Hz. Ali (keremallahi veche)’nin :
«Bizim nefsimiz Allah Tealâ'nın kudret elindedir; bizi uyandırmak islediği zaman uyandırır!» diye hemen cevap vermesi, uyku hâlinin kısa bir ifadesi olmaktadır.
Bu hazır cevaba taaccüb eden Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) de elini oyluk kısmına vurarak şu Âyet-i Kerîme'yi okumuştur :
«İnsan söz mücadelesi etmekte her şeyden ilerdedir.» İnsanların yaratılışında bu vardır. Her hâdise için bir sebep arar ve haklı taraf bulmaya çalışır.
Hz. Ali (keremallahi veche) de böyle yapmış ve kendini özürlü göstermiş, Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) de ona karşılık vermemiştir.
Beşeriyet icabı Hz. Ali (keremallahi veche) den çıkan böyle bir cevabı yaratılıştaki mayaya hamletmiş ve okuduğu âyetle bunu beyan buyurmuştur.
Bu izahla beraber niyyetlerinin gerçeğini ancak Allah Tealâ bilir.
Resim
Cevapla

“Namaz” sayfasına dön